I New Zealand kan en 11-åring skyte med gevær, og du får førerkort når du er 15. Men de ser hardt på deg om du bestiller en cola.

Dette er noe av det melhusjenta Hanne Høgset (22) skriver i sin blogg.

- Jeg bor og jobber på Dusky Farm i New Zealand, og her skal jeg være frem til jul. Den ligger rett utenfor byen Tauranga, på nordkysten av nordøya. Her bor jeg i en hybel og får alle måltider servert i huset til min vertsfamilie. Jobben min består av blomster, og litt geit, forteller Hanne Høgset på bloggen sin, www.hannesagriventure.blogspot.com.

- Jeg reiser gjennom www.iaea.no til New Zealand for å jobbe. En av avtalene er å kontakte lokalavisen, slik at det automatisk blir reklame til andre late ungdommer rundt i distriktet, forteller Hanne.

Tanken bak Agriventure (www.iaea.no) er å gi folk muligheten til å bo og jobbe i et annet land, i stedet for bare å være turist.

Et lite utdrag fra Hannes blogg:

New Zealand er et rart land. Jeg blir mer og mer overrasket, frustrert og sjokkert for hver dag som går. Jeg oppsummerer:

- NZ har kun én strømleverandør. De har ikke automatiske lesere, så det arbeider mange hundre folk for firmaet, som kjører fra hus til hus og leser av målerne hver måned.

- NZ har bare tre telefonselskaper, med bare ett nettverk. (Norge har sikkert 30 selskaper, og tre nettverk), og det er styggdyrt å ringe.

- Det er en aldersgrense på å være hjemme alene i NZ. 13 år. Dette er fordi mange foreldre etterlater barna sine alene hjemme en time på ettermiddagen før de kommer hjem fra jobb. I tillegg er det en aldergrense på å være barnevakt, altså å være overlatt med alt ansvar for små barn, på 14 år.

- Førerkort kan de få når de er 15 år, men kun for dagslys. Når man er 16, får man fulltids-lisens for å kjøre bil. Det er valgfritt om hvor mange kjøretimer man tar, minimum én.. Oppkjøring er i egen bil, uansett stand og type.

- Det er lovlig å produsere hjemmebrent.

13 år og eier våpen

”Vinter-søvnen" består av ullunderlag, flanell, to-tre dundyner, sovesokker, varmeflaske og nattlue.

- De setter bort sykler, kajakker, båter og trampoliner om vinteren (det har ikke vært is på veiene eller sjøen her siden istiden).

- Man må være 13 år for å eie egen rifle, ingen skytelisens, jaktprøve eller oppskyting.

- Tim, som er 11, kan rusle rundt å skyte hva han vil på familiens gård, så lenge Stu (broren på 13) er med.

- Forsikring på bil går på alder av eieren, ikke størrelsen på motoren. Jeg kunne likegodt kjøpt meg en Skyline eller Ferrari og betalt like mye (lite) i forsikring. Og jeg kan ikke låne bort bilen min til en annen sjåfør, da må jeg ringe og legge til en sjåfør til forsikringselskapet. Jeg er forsikret, ikke bilen.

- Sivilpolitibiler er blodtrimmet i NZ. Da mener jeg blodtrimmet. Monsterstore motorer, som samtidig er trimmet, chippet og all verdens slags stasj..

- Normalt outfit i hverdagen er flipp-flopps og boblejakke på vinteren.

- Kaffe, røyk og cola er et stort NEI-NEI! Når jeg bestiller en cola på restauranten, kikker de virkelig hardt på meg!

- Står det ikke noen fartsgrense, er det automatisk 100. Uansett hvor!

Nok unyttig fakta? Skjønner folk at jeg er sjokkert?