Jorid Knudsen Stai er oppvokst i Singsås, men flyttet til en fjellgård på Kvikne. Her dyrker hun mandelpoteter. Inntil nå har gårdens avlinger blitt solgt i butikker på Tynset og Os. Men Jorid ønsker å prøve sine eksklusive produkter på markeder, og debuterer nå i helga.

– Det er spennende å prøve denne nisjen, og jeg tror folk er klare for slike spesialprodukter. Vi dyrker mandelpotet på 540 meter over havet, og legger stor flid i arbeidet, sier hun.

Heim til sine egne

Lørdag og søndag deltar hun på det store julemarkedet på Storstuu Winsnes i Singsås. Her kommer hun heim til sine egne, blant værslitte tømmervegger og julesnø utenfor.

– Det er såå trivelig å være her. Jeg treffer mange gamle kjente, og folk er nysgjerrige på poteten min, sier Jorid.

– Her snakker vi om matkultur?

– Inntrykket mitt er at folk blir mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra, og at det gir en ekstra verdi når folk har kunnskap om maten de serverer, sier hun.

Jorid sitter rett innenfor døra som åpner opp til den praktfulle låven på Winsnes. Litt lengre inn står Marit Svaet fra Hovin. Hun sverger til potetsorten Asterix.

Marit er lefsebaker

– Jeg baker potetlefser, og da har jeg funnet Asterix som den perfekte potetsorten, sier Marit.

Hun mener også at det er økende interesse for lokalprodusert mat.

– Jeg tror jeg kunne ha solgt ubegrenset, dersom jeg hadde stått på med bakinga. Men det begrenser seg sjøl hva jeg orker, sier hun.

Det er mye arbeid med potetlefser. Farten ligger på åtte lefser i timen. Arbeidet med potetene og deigen kommer i tillegg.

Ti utstillere deltar i år på det godt besøkte julemarkedet. Anne Marit Winsnes-Hayes er fullt engasjert med å ta i mot og varte opp gjestene. Markedet avsluttes søndag ettermiddag.

SE BILDER I GALLERIET OVENFOR.