Gjennom helga er det blitt registrert flere nye smittetilfeller for covid-19 både i Midtre Gauldal og i Melhus.

– Høyt sykefravær

– Antall smittede holder seg på et forventet høyt nivå. Både i kommunen selv og i næringslivet må mange arbeidsgivere nå håndtere høyt sykefravær. Ordfører og kommunedirektør sier takk til alle som bidrar til å holde samfunnsmaskineriet i gang. Høyt sykefravær utfordrer opprettholdelse av viktige samfunnsfunksjoner, skriver ordfører Sivert Moen og kommunedirektør Alf-Petter Tenfjord på Midtre Gauldal kommunes nettside.

I forrige uke registrerte Midtre Gauldal kommune bortimot 300 nye smittetilfeller, og da er innmeldte positive hurtigtester tatt med. Det er registrert en del positive PCR-tester, og totalt har Folkehelseinstituttet 775 smittetilfeller for covid-19 i koronatiden for Midtre Gauldal. Mandag ble det registrert 15 nye positive PCR-tester. I tillegg kommer innmeldte positive hurtigtester.

En statistikk kommune har laget for fire uker, viser at det er mest smitte i gruppa 06–39 år. I løpet av fire uker er 60 i alderen 0–5 blitt koronasmittet. I gruppa 6–12 år er 190 blitt smittet. 196 er blitt smittet i gruppa 13–19 år. I gruppa 20–39 år er 232 blitt smittet. For gruppa 40–59 år er det registrert 126 smittetilfeller. I gruppa 60–79 år er det registrert 18 smittetilfeller.

Ingen i gruppa over 80 år er blitt smittet i løpet av denne fireukersperioden.

– Smitten slippes mer løs

– Når samfunnet har blitt åpnet opp betyr det også at smitten slippes mer løs, som igjen betyr et høyere sykefravær. Dette merkes nå både hos næringslivet, i frivillige lag og foreninger og hos kommunen som leverer lovpålagte velferdstjenester og forvaltning. Kommuneledelsens inntrykk er at alle i kommunen har forberedt seg godt på økt sykefravær, og lagt planer for å opprettholde mest mulig normal drift. Som myndighetene sier, vil sykefraværet nok holde seg høyt en stund til og vi fortsatt ha en del utfordringer. Derfor er god beredskap fortsatt viktig framover, skriver ordføreren og kommunedirektøren på kommunenes nettside.

Melhus

Melhus har også fått registrert nye smittetilfeller for covid-19 i løpet av helga.

Enhetsleder Monica Brækken i Melhus kommune sier at kommunen ikke lenger fører detaljert oversikt over daglige smittetilfeller, men i stedet følger med på om mange ber om å få PCR-test og få utlevert selvtest.

755 i forrige uke

Oversikten Melhus kommune har sendt over, viser at det ble registrert 72 nye smittetilfeller på søndag, 63 på lørdag, 84 på fredag og 115 på torsdag. Totalt i forrige uke med innmeldte positive hurtigtester, er tallet på 755 smittetilfeller ifølge informasjonen kommunikasjonsmedarbeider Marthe Eid har sendt.

Samlet sett i koronatiden har Melhus registrert 4761 smittetilfeller, og da er innmeldte positive hurtigtester med.

– For torsdag og fredag meldte testerne at det var rolig på teststasjonen, og de har vært spente på om mange ville komme på mandag. Vi har også fokus på sykefraværet for å sjekke om det er nok kapasitet, sier Brækken.

Når det gjelder smittesituasjonen, sier Brækken også at kommunen vet at det er jevnt med koronasmitte, men at en nå har gått mer over til stadiet der en betrakter covid-19 på lik linje med influensa.

Folkehelseinstituttet har registrert 2481 smittetilfeller for covid-19 i koronatiden for Melhus. I tillegg kommer positive hurtigtester. Melhus har registrert nesten 2000 flere tilfeller enn Folkehelseinstituttet har gjort.

Når det gjelder testing, reduserer Melhus kommunen åpningstiden i den kommunale teststasjonen til bare å gjelde mandager og torsdager. Utlevering av selvtester skjer i Idrettsveien bofellesskap innerst i Lenavegen i Melhus sentrum.

– En positiv selvtest bør bekreftes med PCR-test på teststasjon for personer som mangler oppfriskningsdose (booster). For personer som har fått oppfriskningsdose eller er grunnvaksinert og deretter har gjennomgått covid-19 siste tre måneder, er det ikke nødvendig med bekreftende test. Anbefalingen om PCR-test gjelder ikke for barn og skoleelever ut videregående skole. Det kan likevel være aktuelt med testing dersom barn/unge skal vaksineres eller for registrering til koronasertifikat. Ved behov for legevurdering kan test inngå i helhetsvurderingen, som for andre luftveisinfeksjoner, skriver Melhus kommune på sin nettside.