Nylig ble Budal ungdomsskole rangert av myndighetene som den fjerde beste skolen etter tall fra Elevundersøkelsen 2008. Elevene svarte anonymt på spørsmål og trivsel, læring og miljø. De gode resultatene til tross, mandag 27. oktober vedtok politikerne å legge ned skolen. Flere av elevene møtte opp på kommunestyremøtet. De legger ikke skjul på hva de meiner:

- Det er veldig dumt. Ungdomsskolen er viktig for bygda, slår Kristin Hov, Anders Budal og Ida Elise Indseth fast.

Mister fritid

For noen av elevene vil det ta 85 minutt å komme seg til skolen. Det er ingen tvil om hva elevene gruer seg mest til:

- Det blir veldig lang reise. Vi slipper unna fordi vi er ferdige når skolen blir lagt ned. Men for de som må reise så vil det bli veldig slitsomt og en blir utslitt av å sitte på bussen så lenge. Det vil gå kraftig ut over fritida, konstaterer elevene.

- Det har vært prøvd før med sentralisert ungdomsskole på Støren. Da var det få som fortsatte med videre utdanning, mange slutta etter ungdomsskolen fordi de orka ikke mer, forteller Anders Budal.

Tidligst nedlagt i 2010

Politikerne ble enige om å ikke flytte elevene fra Budal og Singsås før det står en ny skole klar på Støren. Plana er at det skal bli bygd et skole og kultursenter på Støren. Den nye skolen blir tidligst ferdig i 2010. Den nye skolen vil bli til glede for noen og forargelse for andre. De tre ungdommene fra Budal er ikke i tvil om hva de meiner om sentraliseringa:

- Vi er veldig skuffa! Det blir ei tung uke på skolen, sier Kristin Hov, Ida Elise Indseth og Anders Budal.

Les også:

- Rart å gå siste året i Soknedal

Tiden leger alle sår

- Ap og ordføreren har lurt velgerne

Knapt flertall for sentralisering

SKUFFA: Kristin Hov, Ida Elise Indset og Anders Budal går på Budal ungdomsskole. De er skuffa over nedleggelsen og trur lang reisetid vil gå hardt ut over elevene.