- Den hører ikke hjemme her, sier Jan Gjønnes som selv er laksefisker. Han oppdaget den store laksen i vannkanten på østsida like ovenfor Gimse bru torsdag kveld. Han syntes først den ligner mistenkelig på en pukkellaks. Men ved nærmere ettertanke tror han det kan være en stillehavslaks, kanskje en såkalt ketalaks.

- Før i tida kalte vi det pukkellaks, sier Gjønnes.

Gjønnes har aldri for øvrig aldri sett pukkellaks i Gaula, men har hørt at det ble tatt en slik fisk på Melhus tidligere.

Torstein Rognes, sekretær i Gaula fiskeforvaltning, er derimot av en helt annen oppfatning etter å ha fått oversendt bilder av laksen:

- Det der er en helt vanlig atlantisk laks. En hannlaks i gytedrakt, mener Torstein Rognes.

- Pukkellaksen er mindre, har svarte prikker på halefinnen og er svart i munnen, tilføyer han.

14 kilo

Gjønnes stusser over det Rognes sier:

- Dette er ingen vanlig laks. Og jeg har sett mange hannlakser, sier Gjønnes. Han har målt lengden til 116 centimeter og anslår vekta til rundt 14 kilo. Fisken har en skade bak hodet, og øynene er borte, kanskje er det fugler som har hakket dem ut. Den har gytt ferdig og har begynt å bli smal.

Gjønnes peker på at den døde storlaksen skiller seg fra vanlig gaulalaks ved at den er ekstremt brei over ryggen, og den har tenner etter gytinga. Dessuten er finnene annerledes, mener Gjønnes som har konferert med en annen erfaren laksefisker som har tatt en kikk på den strandede storfisken.

Uønsket art

HODET: Fisken har et kraftig kjeveparti. Foto: LivHelen Vaagland