En mann fikk stortåa i gressklipperen. Han klipper nok ikke gresset barfot lengre. Tusenvis av norske hender og føtter blir skadet i hagesesongen som vi nå er inne i, melder forsikringsselskapet Tryg.

De fleste av oss er amatører når det kommer til motorsag og andre kvasse hageredskaper. Blir man kvestet av motorsagen eller gressklipperen, kan det fort føre til amputasjoner av tær og fingre.

– Kraftig motorisert hageutstyr er blitt rimeligere og dermed allemannseie de siste årene. Hagearbeidet er blitt enklere men samtidig farligere. Derfor bør folk tenke mer på sin egen sikkerhet,  sier pressetalsmann i Tryg, Roald Stigum Olsen.

Bruk verneutstyr

– Folk kjøper utstyr til hagearbeidet som aldri før, men vi skulle ønske at flere husket å skaffe seg vernesko og arbeidshansker også, sier Stigum Olsen.

Anslag fra Tryg viser at så mange som 10.000 nordmenn får skader av hagearbeid i løpet av sommerhalvåret (FNO). Noen av disse skadene skyldes også fall fra stiger eller fra trær som skal beskjæres.

Over 100 personer får så alvorlige skader i sener og nerver at det gir varige men. I verste fall ender det med amputasjon av fingre og tær.

Flest skader i fritiden

– For enkelt hagearbeid som gressklipping, klarer du deg med lette vernesko som ser ut som vanlige fritidssko. De er laget av solid materiale og har en ståltupp som beskytter tærne, sier pressetalsmannen i Tryg, som selv har både vernesko, skikkelige hansker og klær som tåler litt når han skal jobbe i hagen sin.

Årlig får Tryg meldt inn i over 3.000 ulykkesskader.  De fleste av disse skjer i fritiden.  Den hyppigste skadeårsaken er fall, og mange av disse er fra stiger.

– Vi ser samtidig en økende tendens til kuttskader av fingre og tær, noe som kanskje har sammenheng med lettere tilgang til farlig utstyr som kantklippere og motorsager, sier pressetalsmannen i Tryg.

Eksempler på hageskader:

Noen kløyver ved på uforsvarlig vis, og ender opp med å kløyve mer enn bare    veden...

Fall fra stige som ikke er forsvarlig satt opp eller sikret.

Enkelte prøver å fikse gressklipperen mens den går.

En mann skar av seg flere fingre mens han egentlig skulle kutte opp ved.

Kantklippere har forårsaket en del stygge kuttskader.

En rekke tær har forsvunnet i gressklippere.

En mann klarte å kutte seg selv i armen med en hekk- eller hagesaks.

Følgende verneutstyr anbefales:

Gressklipper: Bruk vernesko med ståltupp

Hagesaks: Vernehansker

Motorsag: Full pakke

Jobbing på stige: Sikring med sele (fest selen til noe som er fast..)