”Snikbulkere” påfører norske bilister store kostnader i form av reparasjoner, egenandel og tapt bonus på forsikringen. 4 av 10 nordmenn fått bilen sin bulket uten at gjerningspersonen har lagt igjen kontaktopplysninger, og hele 2 av 10 har opplevd dette flere ganger, i følge en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Codan Forsikring.

Codan Forsikring oppfordrer nå norske bilister om å ta ansvar for de skadene de påfører andre.

- Alle bilister står selv ansvarlige for de bulkene de måtte påføre andre. Dessverre ser vi at en del av oss ikke ønsker å ta dette ansvaret, sier Lars Reiten, leder for Skade i Codan Forsikring.

Hvis du er uheldig og bulker en annens bil, er du moralsk forpliktet til å legge igjen kontaktopplysninger og ta ansvar for den skaden du har påført. Sett deg inn i den andres situasjon og tenk hvor frustrert du hadde blitt om det hadde skjedd med deg.

I en anonym undersøkelse Codan Forsikring har gjennomført, oppgir 7 prosent av befolkningen at de har bulket en annen bil uten å legge igjen navn og nummer. Unge menn er verstingene.

- Gjerningspersonene er kanskje ikke klar over konsekvensene de påfører andre. Hvis man bulker en annens bil uten å ta ansvar for skaden må den skadelidte selv bekoste oppretting av skaden, sier Lars Reiten.

Benytte forsikringen eller ikke?

Dersom bilen din blir bulket uten at du vet hvem som er gjerningsperson, må du vurdere om du ønsker å benytte deg av din egen forsikring eller ikke. Benytter du forsikringen, kan du miste bonus eller ansiennitet hos forsikringsselskapet, samt normalt bli belastet med egenandel.

- Forsikringsselskapet kan gi deg råd om hva som lønner seg. Hvis reparasjonskostnaden overstiger egenandelen og bonustapet, lønner det seg normalt å bruke forsikringen. Det er uansett smart å ringe forsikringsselskapet, det har du ingenting å tape på, sier Lars Reiten.

Hva gjør du hvis du bulker:

Hvis du bulker en annens bil og ikke finner eieren bør du legge igjen en lapp med ditt eget navn, telefonnummer og bilnummer. Noter også bilnummeret på den skadde bilen, slik at du kan spore den opp hos Statens vegvesen.

Når man har fått kontakt med eieren, skal man i fellesskap fylle ut en skademelding. Man kan også bli enige om å ordne opp hver for seg, men da er det viktig å få en prisvurdering av skaden av en fagperson.