- Jeg møtte aldri personlig Martin Tranmæl. Han ville sikkert ikke likt det jeg sier. Tranmæl var en helt og en avgjørende epoke for landet. Han var en gudfar, sier Martin Kolberg til Trønderbladet.

Statuen

Ordene falt ved statuen av arbeiderhøvdingen og melhusbyggen Martin Tranmæl (1879-1967). Statuen står utenfor Melhus rådhus, og Kolberg mener Tranmæl fortjener å stå på sokkel.

Onsdag kveld var tidligere partisekretær og nå stortingsrepresentant Martin Kolberg i Melhus for å delta i en paneldebatt i Folkets Hus på Kvål. Sist han var i Folkets Hus på Kvål, var under en 1. mai-frokost i 2007.

Les også: AUF-lederens omtale av statsråd Sylvi Listhaug

Les også: Tajik hyllet Martin Tranmæl

Først hadde Kolberg en stopp ved statuen der han hilste på ordfører Gunnar Krogstad og Einar Gimse Syrstad som er leder for Melhus Arbeiderparti.

Statuen er for øvrig ett av stoppestedene i Pokemon Go, noe Kolberg synes er fint. Barn og voksne har jevnlig stått ved statuen med mobilen i hånden etter at Pokemon Go ble lansert tidligere i sommer.

Ved statuen avslørte Kolberg at en av hans store idrettshelter er melhusbyggeren og skihopperen Toralf Engan, og at han selv har vært ivrig skihopper.

Les også: Om Pokemon-feber i Melhus

Svært sentral skikkelse

Både ved statuen og i Folkets Hus framførte Kolberg som nettopp har takket ja til å stå på Arbeiderpartiets stortingsliste ved kommende valg, en sterk og varm hyllest til Martin Tranmæl. Tranmæl var fra Melhus, og var en markant skikkelse innen arbeiderbevegelsen og som avisredaktør.

Sa nei til å bli statsminister

- Han ga livet sitt for partiet og arbeiderbevegelsen. Han hadde aldri et ønske eller behov for å framheve seg selv, og han sa nei til å bli partileder og statsminister, sa Kolberg.

Kolberg mener at Einar Gerhardsen ikke ville ha blitt Gerhardsen uten Tranmæl, og han mener at Tranmæls initiativ overfor den svenske statsministeren sørget for at Gerhardsen fikk komme tilbake til Norge fra fangenskap i Tyskland. Kolberg mener at Tranmæl som døde i 1967, spilte en avgjørende rolle for gjenoppbygginga av Norge etter krigen og dannelsen av velferdsstaten.

Tidlig engasjert

Allerede som 17-åring markerte Tranmæl seg som et politisk engasjert person. Selv vokste Tranmæl opp i vanskelige kår. En av søsknene døde, og så døde mora av kreft. Faren strevde, og det endte med at familien måtte flytte fra gården Tranmælsøyen. Lokalhistoriker Erik Tofte fortalte om den vanskelige barndommen og besøkene Tranmæl hadde i Melhus etter at han ble voksen, mens historiker, forfatter og bystyrerepresentant Jostein Moen var konferansier under møtet som ble arrangert av Kvål Arbeidersamfunn.

Les også: Åge-konserten i Folkets Hus

Kvål Arbeidersamfunns leder Amund Losen Moholdt mener at Martin Tranmæl var den største historiske personen fra Melhus, og han viser til at VG har kåret Tranmæl som den sjette viktigste personen i norsk historie. Når det gjelder melhusbyggen og høvdingen Einar Tambarskjelve, mener Losen Moholdt at Tambarskjelve var en mer mytisk person.

Les også: Om VGs kåring

Martin Kolberg gikk rundt og håndhilste og slo av en prat med de frammøtte. En av dem var John Eidem.
Martin Tranmæl. Foto: privat