Det rare dyret som dukket opp på ei trampoline på Brekkåsen var en sommerfugl, slik flere av våre lesere også har vært inne på i nettdebatten på tronderbladet.no.

Det er nærmere bestemt en bjørketannspinner, er aktiv om natta og har det latinske navnet Pheosia gnoma.

Dette opplyser Torbjørn Ekrem ved Vitenskapsmuseet.

- Jeg har vært i kontakt med Kaare Aagaard som er vår ekspert på denne gruppen, og han mener dette er en bjørketannspinner, sier Ekrem og viser til Wikipedia som har mer om arten:

Wikipedia om bjørketannspinner:

En middelsstor (vingespenn 35 - 52 mm), nokså slank spinner med avlange vinger. Den ligner sterkt på den nære slektningen seljetannspinner (Pheosia tremula), men kan skilles fra denne på at forvingene har en markert, kileformet, hvit flekk ved bakhjørnet, at bakvingene ikke er rent hvite og på at fargen generelt er noe mørkere.

Bjørketannspinneren kan finnes nesten over alt der det vokser bjørk, som er larvenes næringsplante. Den finnes opp i bjørkebeltet like til tregrensen. I Norden kan voksne sommerfugler finnes hele tiden fra mai til oktober. Lengst i sør har de to eller endogtil tre generasjoner hver sommer, lenger nord er det bare én generasjon som flyr i juli - august. De flyr om natten, og hannene, men i mindre grad hunnene, kommer gjerne til lys. Etter parringen legger hunnen 150 - 200 egg i små grupper på undersiden av bjørkeblader aller ytterst på kvister. Larvene lever selskapelig når de er nyklekte, senere hver for seg. De utvokste larvene kryper ned på bakken om det er høst, mens vår- og sommergenerasjonens larver ser ut til å forpuppe seg i barksprekker eller greinvinkler oppe i trærne. De spinner seg inn i en kokong og forvandler seg til en puppe, som klekkes etter to - tre uker for sommergenerasjonen eller overvintrer for høstgenerasjonen.

LES OGSÅ: Hva er dette?

FOTO: Lisa Winsjansen Restad