Fire av ti nordmenn har problemer med å finne sko i riktig størrelse. Og de betaler med vonde føtter og ankler, gnagsår, og smerter i knær og rygg.

I undersøkelsen, gjort av analysebyrået Visendi på oppdrag fra Ara sko, kommer det frem at fire av ti nordmenn sliter med å finne riktig skostørrelse. Tre av ti oppgir brede føtter som det største hinderet for å finne seg passe sko. Norske føtter er generelt bredere enn føttene i land som produserer mange sko, som Italia. Høy vrist og forskjellig størrelse på venstre og høyre fot er andre problemer. Dette får konsekvenser som gnagsår, smerte i hælen og ankler og kramper i føttene. Det kan også forplante seg til ryggen og nakken.

Skomoten er ikke alltid tilpasset norske føtter. Særlig damesko er ofte spisse og smale eller så smale over vristen at de hindrer blodsirkulasjonen.

- Til fest og fint er det ikke så farlig, men sko som du skal bruke til daglig bør ha god plassforhold og en middels høy hel slik at du unngår økt svai nederst i ryggen. Mange har så vondt i føttene at joggesko er det de trives best i, sier spesialist i ortopedi Lorentz Rolfsen til Helsenytt.no.

Rolfsen forsikrer at gode sko ikke trenger være joggesko. Kjøper du sko i en vanlig skobutikk, bør du gjøre skoforhandleren oppmerksom på om du har fotlidelser.

- Det er ingen grunn til å gå og plages, sier Rolfsen. Veiledning om fottøy og avlastning ved hjelp av en god spesialtilpasset såle som omfordeler trykket på fotsålen er ofte nok til at smertene forsvinner.

Deformerte i Oppland, gjerrige i Nord-Trøndelag

I Oppland sliter de med deformerte tær og sier stygge tær er det største hindre for å finne riktige sko. Aust-Agder og Sør-Trøndelag er det inngrodde negler som er problemet. I Sogn og Fjordane er for små føtter det største problemet, ingen andre i Norge oppfatter dette som et stort problem. Hedemarkinger og nordlendinger er mest opptatt av at skoene er gode å gå med. I Nord-Trøndelag er de mest opptatt av pris når de velger sko, de bruker også minst penger på sko.

Forfengelige, single kvinner

Kvinner oppgir i mye større grad en menn sliter med å finne passe skostørrelser. De har også langt flere plager en menn fordi de går med feil sko. Single kvinner er de som bruker mest penger og har det vondest med skoene sine.