Den eldste servietten skal være minst 70 år gammel, og har fått en hedersplass på den ene veggen i utstillingslokalene til Eli Stav på Gimsan. Mange er fra 1960-tallet og de første årene etter.

Mimrer

Folk har ikke vært tungbedt da de to bad om å få tilsendt servietter. Boks etter boks er kommet inn, og nå strever de to med å finne nok plass. De finner også så mye å prate og mimre om når de kikker i eskene, at tida rent renner fra dem. Men fra fredag og i ei drøy uke framover skal utstillinga vises, og et sted må streken settes.

- Det er mange år siden jeg tok opp i kunstforeninga at vi burde lage ei serviettutstilling, men det ble aldri, forteller Stav som betrakter mange servietter som utdrag fra kulturhistorien.

Ikke bare et papir

Servietter er for dem og mange andre, mer enn et papirstykke å tørke seg om munnen med. Allerede på malerier fra barokken kan en se servietter, og siden har servietter fenget samlere i alle aldre.

Både Stav og Uhlin Hansen samlet i sin barndom, og synes det er moro å se utviklinga i motiver og farger som har vært opp gjennom årene.

- Jeg la serviettene i ei bok og brukte gamle toalettmapper til å oppbevare dem, minnes Uhlin Hansen.

Dikt på serviett

Noen motiv er rene kunstverk, mens andre markerer høytider som myndighetsdag, jul og 17. mai. En av de mer kuriøse serviettene er den med teksten ¿fallulykker kan unngås¿. Det er også kommet inn eksempler på servietter fra hele verden. Samlerne har ofte sortert serviettene sine etter tema, og har dem i sirlige bunker. Publikum får også se eksempler på at servietter er brukt til å notere eller tegne på, og det er vel kjent at berømte diktere noterte utkast på det nærmeste papiret de fant, noe som ofte nettopp var servietter.

For øvrig kan det se ut som at serviettsamling kan få sin renessanse ettersom ungdommer ser ut til å ha fattet interessen. Innen formingsmiljø er det blitt populært å overføre motiv fra servietter til gjenstander (decopage).

SAMLINGSOBJEKT: Mange har tydeligvis et nært forhold til serviettsamlinger skal en dømme etter den store mengden servietter Eli Stav og Bjørg Uhlin Hansen har fått inn til utstillinga.