Huset blir sentralt i museets videreformidling av bygdehistorie fra 1900-tallet.

Laftahuset skal i løpet av 2009 bli demontert, merka og satt opp igjen i Trondheim. En av de som skal ta huset fra hverandre er Alf Jomar Buseth fra Singsås:

- Det høres møysommelig ut å ta huset fra hverandre, men det går raskere enn en trur. Vi har blant anna med oss kranbil, forteller Buseth.

Blir teaterscene

Direktør for Sverresborg, Petter Søholt meiner huset blir viktig for museet:

- Vi syns å ha et forsamlingshus på et museum er viktig fordi husa har vært en sentral del av kulturen i bygdene og grendene rundt omkring. Både grendalag og bygdalag har hatt et forsamlingshus, så det er viktig for museet å ha et slikt hus, forteller Søholt.

Garli forsamlingshus vil få mange bruksområder på Sverresborg folkemuseum. Huset skal etter plana brukes til teaterscene, utstillingslokale og arena for 50-60-talltstema:

- Det drar oss fram mot våre dager og historie fra 1900 tallet. Med dette huset kan en velge ulike tema som 50-60 tallet og få videreformidla hvordan det var da. Huset vil gi oss utrolig mange muligheter, forteller Ann Siri Garberg ved museet.

Millionsponsing til flytting

Huset på Garli får museet gratis fra Statens Vegvesen, som hadde planer om å rive Garli når E6 skal omlegges. Vegvesenet gir også 100.000 kroner til flyttinga. I tillegg blir Sverresborg sponsa med over 1,6 millioner kroner fra Sparebank 1 og den sveitsiske Chappio-familien.

- Hva tenker du om at både næringsliv og privatpersoner gir penger til flyttinga?

- Det er vi veldig glad for. Det er ofte sånn vi må gjøre det for å få realisert noe. Det er sjelden offentlig tilskudd nok, så det er flott at private kommer inn slik at vi får løst ting, sier Søholt og Garberg.

SYNFARING: En delegasjon fra Sverresborg folkemuseum ble vist rundt på Garli. Forsamlingshuset skal flyttes i løpet av 2009. Fra venstre: Pål Ødegård, Marielle Malmo, Kåre Kirkholt, Ann Siri Garberg, Per Sigmund Nordløkken, Svein Ove Hojem, Anders Garli, Alf Jomar Buseth og Petter Søholt.