Og applausen sto til slutt i taket i partyteltet som på Idrettsplassen på Hovin fredags kveld. Det samme gjorde temperaturen. Folk fylte opp alle benkene og sørget for mange watt.

Ordfører Erling Bøhle kom i fritidsjakken sin og erklærte Hovin kulturfestival for åpnet. Han fremhevet de små festivalene i kommunen. Der Trondheim, Storås og Steinkjer har en eller to store festivaler, har tettstedene i Melhus sine egne, små lokale festivaler.- Og det er bra, skrøt Bøhle.

Marthe Landsem fra Rindal underholdt fra scenen med to sketsjer. På revyfestivalen på Høylandet i fjor mottok hun priser og heder for sin humorteft på scenen. Særlig høstet hun gjenkjennende latter fra salen for sin 17.mai-sketsj. Her spilte hun mora i familien på morgenkvisten på nasjonaldagen, mens hun stryker bunadsskjorta, som det siste hun gjør før familien drar ut på feiring. Akkurat når hun er ferdig, kommer mannen og sønnen, oppstaset av henne selvfølgelig.

Deretter fikk lokale talenter vist seg fram. Tre som deltok på "Stjerner i sikte" på Lundamodagene. Mona Nerås og Petter Gylland fra Hovin og Anne Marit Selbekk far Lundamo, imponerte med vakker sang.

Og til sist kom hun, hun de ventet på. I alle fall de som satt helt fremst mot scenen, på gulvet. Malin Reitan som vant Melodi Grand Prix junior for – år siden. Med sine to dansere laget hun et profesjonelt og godt show for hovinsbyggene. Allsangen var sikret, særlig på slageren "Sommer og skolefri". Trampeklapp og veivende hender løftet temperaturen enda et hakk.

Fotball, skotthyll og andeløp

Lørdag ble festivalen velsignet med varme solstråler, noe som passet bra ettersom aktiviteter sto på dagsorden. Skotthyll og andeløp sto på programmet, og etterpå kunne man fylle opp lagrene med kylling som fikk kjørt seg på en stor grill.

Fotballcupen bød på gamle og nye stjerner. I barnecupen ble Hovinslagene delt inn i fotballstorheter som Argentina, Italia og Brasil. De mer tilårskomne deltok også. Blant annet Utflytterlaget. Lørdag spilte de mot Sletta-Tømmesdalen. Utflytterlaget består, som navnet indikerer, av utflyttede hovinsbygg. En gang i året kommer de hjem for å vise bygda at de ikke har blitt dårligere selv om de har slått rot andre steder. De har stilt lag i fire år.- Noen av oss er gamle fotballstjerner, ja. Eller stjerner& En del a-lagsspillere i hvert fall, sier Vidar Vasslag som fra starten sto parat som innbytter.

Det unge, lokale bandet Brøta sørget for stemning under kampene. De spilte gamle og nye klassikere i teltet.

Ellers var det muligheter til å prikke inn skotthyllformen og delta i andeløp på sletta på Idrettsplassen.

OFFISIELL ÅPNING: Ordfører Erling Bøhle åpnet festivalen fredag kveld.
Tre deltakere fra Stjerner i sikte under Lundamodagene kom og opptrådde. Mona Nerås fra Hovin var førstemann ut.
Petter Gylland var neste, også han fra Hovin.
Anne Marit Selbekk kom fra Lundamo for å underholde.
TRANGT OM PLASSEN: Stinn brakke på underholdningskvelden fredag.
MANGE GJENKJENTE DETTE: Marthe Landsem høstet latter for sin sketsj om alle arbeidsoppgavene på 17. mai. Her er det bunadsskjorta som får gjennomgå.
VENTET LENGE: Mange hadde sikret seg plass helt framme ved scenen for å se Malin opptre.
MALIN: MGP Junior-vinner Malin Reitan leverte et godt og profesjonelt show sammen med sine to dansere.
ENTUSIASME: Malin fikk med seg publikum på både trampeklapp og veiving med armene.
LØRDAG: Lørdag var det fotballcup. Silje Storli, Ida Refseth, Anne Refseth og Oda Haugli fulgte med på fotballcupen og Ida og Annes mamma, som spilte. Ida synes det er litt rart å se mamma spille.
TOPPKAMP: Italia i oransje vester mot Sverige: En klassisk brudulje. Lagene ga alt i fotballcupen lørdag.
PÅ GAMLE TOMTER: Tidligere hovinsbygg har dannet et utflytterlag. Hvert år kommer de til kulturfestivalen på Hovin for å vise at de ikke har glemt. fra venstre: Vidar Vasslag, Ann Merete Svegård, Tore Kalvå, Jon Krogstad og Olav Vasslag.
KNALLVÆR: Anette Martinsen Sunset (fra venstre), Kari Gunveig Kalvå og Ine Sunset Trøen koste seg i finværet lørdag, og prøvde seg på skotthyll.
SKOTTHYLL: De prøvde seg også på skotthyll.
LOKALE KREFTER: Det lokale bandet Brøta spilte mange klassikere i teltet lørdag.