I tre år har Synnøve Lossius som opprinnelig er fra Ler, bodd på Horg sykehjem. Der er hun en av de yngste, og Synnøve synes ikke hun hører hjemme på et sykehjem.

- De andre er så gamle, sier Synnøve.

Resten av pasientene har en snittalder rundt 80-90 år, og Synnøve sier at det ikke er så lett å samtale med dem fordi de ofte svarer noe annet enn det hun spurte om. Mange av dem sitter tause i en stol og ser på fjernsynet som står i hallen eller er inne på rommet sitt.

Har kandidat

For å kunne komme seg ut, har Synnøve søkt Melhus kommune om å få støttekontakt. Hun har ei venninne som har tilbudt seg å være støttekontakt, og det ville betydd mye for Synnøve å ha en støttekontakt på hennes egen alder. Slik kunne hun ha kommet seg på fotballkamper, i teateret, på kafé eller en handletur.

- Jeg fikk høre at jeg var for gammel, har tre barn og bor på sykehjem, sier Synnøve som er svært skuffet over avslaget.

Synnøve peker på at med ungene snakker hun om det som opptar dem. Datteren bor ganske nært, mens sønnene bor andre steder i landet. De stiller opp etter beste evne. Noe annet mener Synnøve det ville ha vært å ha en støttekontakt på hennes egen alder, og det ville gitt henne mulighet til å prate om det som opptar folk i hennes alder.

Hun er hardt rammet av multippel sklerose (MS), og må ha hjelp til det aller mest. Selv det å skru på radioen, er en umulighet for Synnøve som sitter i rullestol. Sykdommen brøt ut i 1985, og hun måtte ha mer hjelp etter at ektemannen døde i 2004. På sykehjemmet har hun et rom, og der inne står senga, fjernsynet, radioen og et kjøleskap. Hun tilbringer en del tid på rommet fordi det ikke er så lett å få de andre pasientene i tale.

Sykehjemmet har bare NRK og TV2, og Synnøve som er glødende interessert i fotball og skiidrett, kunne godt tenkt seg å se på andre kanaler der det er lengre sportssendinger. Men da trenges det parabol, og det har sykehjemmet ikke. På grunn av lammelsene, klarer ikke Synnøve å lese lenger, men hun har glede av lydbøker. Det er likevel en grense for hvor mange timer i døgnet hun vil lytte på dem.