UKJENT SKYTTER: Ingen har stått fram og tatt på seg at de har drept kua. Tegning: Harald Langås

Bonde Arve Økdal fant kua si skutt på et jorde. Kua ble liggende i flere dager og ingen har tatt på seg ansvaret. – Veit nesten ikke hva jeg skal si om sånt, sier gårdbrukeren.

Gårdbruker Arve Økdal fra Hauka i Midtre Gauldal fikk en uhyggelig overraskelse. På eiendommen hans lå ei av hans drektige kuer med kulehull i bogen:

- Jeg veit rett og slett ikke hva som har skjedd. Det er ingen så langt som har stått fram og tatt på seg at de har skutt kua. Jeg veit nesten ikke hva jeg skal si om sånt, sier han oppgitt.

Ble liggende og råtne

Skytinga av kua skjedde tidlig i elgjakta i høst. Da gårdbruker Økdal fant kua, hadde den allerede ligget noen dager. I løpet av de dagene hadde både fugler og rev rukket og gjort sitt. Han fikk ikke nyttegjort seg av kjøttet fordi den ikke blei slakta, men bare ble liggende.

- Det er klart det fører til tap. Kua skulle ha kalva om under en måned. Jeg driver melkeproduksjon og det er et tap for produksjonen, sier Arve Økdal. Skal en kjøpe ei ny ku koster det rundt 20.000 kroner.

- Har mine mistenkte

Det store spørsmålet er hvem som har gjort dette og hvordan det går an. Det foregår elgjakt på eiendommen til Økdal:

- Ja, det er et jaktlag som jeg leier bort til. Jeg har snakka med dem, men det er ingen av dem som har tatt dette på seg. Så det er faktisk ingen som vil vedkjenne seg dette. Det er klart at jeg har mine påstander om hvem det er.

- Hva trur du har skjedd?

- Jeg har min teori, og det er kanskje trasig for den som har gjort det å stå fram.

- Det må være trasig for deg å miste ei ku?

- Jo det er det, men det må være trasigere for den som har skutt kua og ikke kan tilstå det. Jeg syns det er verre for han som har skutt og ikke kan stå ved det. Det er i grunn sånn at om dette hadde blitt håndtert slik det skulle og kua ble slaktet, så hadde det vært mye kjøtt. I stedet ble jo kua liggende og kjøttet ble ubrukelig. Det er kråka som har fått dette måltidet. Det er klart at det kunne vært håndtert annerledes, sier Økdal oppgitt.

- Hvordan var kua skutt?

- Det var klart og tydelig kulehull, og kua var skutt i bogen på riktig plass. Det var et perfekt hjerteskudd, forteller gårdbruker Arve Økdal.

FORTVILT: Gårdbruker Arve Økdal er fortvila over at ingen vil ta på seg ansvaret for skytinga av kua. Her er Økdal i fjøset med ei av sine kuer som har kommet seg trygt inn fra beite.