Å fiske laks handler om å tilpasse seg forholdene, mener Dag Engebretsen. Han reiste fra Kongsberg for å fiske i Gaula, og var på plass i god tid før sesongstarten natt til i dag.

– Jeg har gått langs elva og studert vannet og forholdene. Det bruker jeg for å bestemme snøre og flue jeg vil bruke. Riktig strategi er alltid viktig, og det gjelder å ha trua på godt fiske, i hvert eneste kast, sier Dag.

– Hvordan vurderer du forholdene?

– Elva er uvanlig liten og varm, men jeg synes det ser bra ut. Det er fisk i hele elva. En del storlaks har nok passert, men det kommer flere. Jeg kunne ha tenkt meg litt regn, men det verste hadde vært stor elv, sier fluefiskeren.

Mindre storlaks

Sverre Nordhammer driver overnattingsstedet Valdøyan sammen med kona Unni, og forventer et bra fiske i år.

– Kanskje vil vi se litt færre storlaks enn i fjor, men det går aldri an å spå. Det er dette som er så spennende med laksefisket, man vet aldri fasiten på forhånd, sier Nordhammer, som aldri har sett mindre vannføring i Gaula rundt 1. juni. Det går under 100 kubikkmeter i Gaulfossen, og temperaturen er mellom 10 og 11 grader. Torsdag morgen var det kommet fire laksefiskere, og utover dagen kom det ytterligere 20. Unni og Sverre har tidligere feiret laksestarten med fyrverkeri, men på grunn av forbudet mot åpen ild i Melhus kommune måtte de kutte ut det.

– Vi får vel gå ned på elvebredden og kauke i stedet, sier han.

Fluetips

Dag Engebretsen har fisket i mange lakseelver i Norge.

– Jeg stortrives her på Lundamo, og alt er lagt så godt til rette. Gaula er den elva i landet som gir mest fisk pr. kilometer elv.

Dag Engebretsen har ikke høge forventninger til fisk, og skal være her ut neste uke. I fjor fikk han én laks på 12 kilo, og året før to fisker på fem og 7,5 kilo.

– Hvilke fluer vil du bruke det første døgnet?

– Det er to typer som fungerer i elva akkurat nå. Det er skarpe siluettfluer og såkalte stealth-fluer med duse farger. Jeg mener fluer fungerer best når de kommer overraskende på laksen, slik at den biter litt i irritasjon, avslører han.