Hvert år rykker brannvesenet ut til rundt 120 hyttebranner, og verdier for 200 millioner kroner går opp i røyk. Nå skal flere kommuner i Trøndelag være med i en stor hyttekampanje mot brann i påsken.

– Grav frem pipa, lufteventiler og rømningsveier som det første du gjør, er rådet skadedirektør Karsten Kristiansen i forsikringsselskapet TrygVesta gir hytteturistene foran påsken.

Han håper 2009 blir langt bedre enn fjoråret. Da brant det i hele 136 fritidsboliger i landet, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I femårsperioden fra 2004 og ut 2008 var det 32 slike branner i Sør-Trøndelag og 18 i Nord-Trøndelag. Flest branner av denne typen var det i Buskerud, Hordaland og Nordland.

God ventilasjon er viktig

Skadedirektør Karsten Kristiansen har gode råd for å redusere brannfaren. Han peker på at mange velger å sprengfyre når de ankommer en vinterkald hytte, for å få opp varmen før natten.

– Dårlig ventilasjon og i tillegg fuktig ved gir dårlig forbrenning. Da blir det røyk, os og vanskelig å puste inne, sier Kristiansen, og legger til at det ikke er nok at røyken slipper ut.

– Du må også sikre tilførsel av frisk luft inn i hytten. Derfor må du spa frem ventiler og ikke minst vinduer, som også skal være rømningsveier, sier skadedirektøren. Du må også kunne åpne alle dører som slår utover. Dette er særlig aktuelt i år siden det mange steder i landet har kommet mye snø i løpet av vinteren.

Hytter uten brannvarsling

TrygVesta samarbeider også i år med Norsk Brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om en stor hyttekampanje i påsken. Sammen med brannmannskap i de rundt 60 største hyttekommunene i landet skal 2000 optiske røykvarslere deles gratis ut til hytteeiere uten røykvarslere.

Kommuner i 11 av landets fylker omfattes av denne kampanjen. Kommunene i Trøndelag som skal være med, er Oppdal, Røros, Tydal, Midtre Gauldal og Melhus.

Foto: Kai Jensen / Scanpix