Fredag 10. oktober feires verdens eggdag.

– Egg gir verdens beste protein og spises av alle folkeslag fra alle religioner over hele verden, sier ernæringsfysiolog og direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvit kjøtt.

I fattige deler av verden betyr egget ekstra mye, fordi det er så allsidig og har så høy næringstetthet.

Egg kalles ofte naturens vitaminpille fordi det inneholder nesten alle næringsstoffer kroppen trenger.

– Det er ekstra viktig for barn og unge å spise egg. Protein er kroppens byggemateriale som vi trenger mye av i vekstperioden. Men også voksne trenger protein for å vedlikeholde kroppen, sier Kringlebotn.

Sunne egg

Egget er virkelig i medvind for tiden. Blant annet viser en ny studie fra Louisiana State University at en forsøksgruppe som spiste to egg til frokost fem dager i uken, gikk mer ned i vekt enn andre.

– Det skyldes trolig at proteinet i egg gir oss en god metthetsfølelse som varer lenge. Egg er heller ikke spesielt kaloririk mat, og fettet er av den sunne typen, med mest umettede fettsyrer.

Kringlebotn er glad for at egget er friskmeldt i kolesteroldebatten. Det viser seg at egg har liten påvirkning på innholdet av kolesterol i blodet for folk flest.

– Mettet fett og transfett, som vi finner i andre matvarer, har langt større betydning for kolesterolnivået enn egg. Derfor er det svært få mennesker som bør være varsomme med eggspisingen, sier ernæringsfysiologen.

Godt på brødet

Eggforbruket i Norge har økt jevnt og trutt de siste åtte årene, og vi har nå passert 185 egg i året hver. Men i mange andre land spiser folk nesten dobbelt så mye egg. I land som Malaysia er det vanlig at folk holder høns selv, og mange er selvforsynt med egg.

– I utviklingsland er egg uten tvil blant de viktigste matvarene som finnes. Egg brukes i uendelig mange varianter og erstatter ofte kjøtt som proteinkilde i middagsmaten, sier Åse Kringlebotn.

Hun oppfordrer flere til å gi egget fast plass på frokostbordet.

– Kok gjerne opp mange egg og ha dem liggende i kjøleskapet som pålegg. Da er de tilgjengelige når du vil ha noe godt på brødskiva eller til lunsjboksen.

Husk å bruke romtempererte egg når du skal koke dem, da slipper du at skallet sprekker.

På nettstedet www.egg.no finnes det en rekke oppskrifter og en ny brosjyre med spennende eggretter fra hele verden.

Viktig matvare: På landsbyda i utviklingsland, slik som her på øya Borneo, er egg blant de viktigste matvarene som finnes. Foto: Dag Øyvind Olsen, Newswire