Nordmenn oppfatter at egg er enda sunnere enn før, viser ny undersøkelse. Fredag feires egget som matvare, både i Norge og resten av verden.

Ni av ti sier de spiser så mange egg de har lyst på, viser undersøkelsen Norske Spisefakta fra Synovate.

– Folk har for alvor fått øynene opp for hvilken god og rimelig proteinkilde egg er. Dessuten er egget friskmeldt i kolesteroldebatten, sier matrådgiver Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I den store undersøkelsen oppgir kun ni prosent at de ikke vil spise for mye egg.

– 60 prosent sier de spiser egg ukentlig, og det er ti prosent flere enn for ti år siden, sier seniorkonsulent John Spilling i Synovate.

For ti år siden var hele 35 prosent av befolkningen over 60 år bekymret for å få i seg for mye egg. Nå har andelen sunket til 11 prosent i denne aldersgruppen.

– Tidligere var det en utbredt misforståelse at kolesterol i egg økte kolesterolnivået i blodet. Nå viser flere undersøkelser vi har gjort blant leger at de ikke lenger anbefaler folk med forhøyet kolesterol å være varsomme med å spise egg, sier Guri Tveit.

Kun personer med svært høyt kolesterol bør være forsiktige.

180 egg

Hver av oss spiser nå rundt 180 egg i året, 20 flere enn for ti år siden.

– På verdensbasis er vi langt fra toppen. I land som Mexico og Kina spiser folk mer enn dobbelt så mange egg som vi gjør i Norge, sier Guri Tveit.

Andre fredag i oktober hvert år feires Verdens eggdag.

– Egg har verdens beste proteinkvalitet i tillegg til en lang rekke vitaminer, mineraler og sporstoffer. Egget fortjener virkelig sin egen dag. I fattige land holder folk høns selv og får dermed lett tilgang på viktig næring.

– Ingen matvarer kan slå egg når det gjelder anvendelighet og næringsinnhold. Dessuten er egg en veldig rimelig matvare, sier Guri Tveit.

Kilde: Newswire

Foto: Alf Börjesson