Mange nordmenn vil om ikke lenge våkne opp til høstens første skikkelige snøfall. NAF advarer mot å kjøre på glatte veier med sommerdekk.

Det blir ofte kaos på veiene når den første snøen begynner å falle. På NAFs alarmsentral var det i fjor en økning i antall telefoner på 57 prosent i forhold til forventningen den formiddagen det første snøfallet kom. Til sammen måtte NAF ut å hjelpe hele 588 bilister den dagen.

– Det er tydelig ut fra våre statistikker at mange tar unødvendig store sjanser ved å kjøre på glatt føre med sommerdekk, uttaler Jan Ivar Engebretsen i NAF.

– Våkner du opp til snødekte veier og minusgrader i morgen tidlig, bør du la bilen med sommerdekkene stå i garasjen, sier han.

I utgangspunktet er det ikke lovlig å legge om til vinterdekk med pigger før den 1. november (15. oktober for de tre nordligste fylkene). Loven åpner likevel for å legge om dersom føret krever det.

– Det er bilførerens eget ansvar å være riktig skodd for føret, slår NAF-rådgiveren fast og fortsetter: – Skal man for eksempel over fjellet, er det livsfarlig å ikke legge om til vinterdekk.

Lovlig med piggfritt

Frem til 1. november må man likevel huske å skifte tilbake til sommerdekk når føret ikke lenger krever vinterdekk.

Det er lovlig å legge om til piggfrie vinterdekk når man selv ønsker. NAF anbefaler imidlertid å vente til 1. november.

- Piggfrie vinterdekk er gode på vinterføre, men har dårlige bremseegenskaper på tørr og våt asfalt. Mønsteret på piggfrie vinterdekk er ikke laget for å drenere vann, og faren for vannplaning er derfor stor, sier Engebretsen.

SNØFALL: Man bør ha vinterdekk når snøen kommer. Dersom du ikke har det, anbefaler ekspertene sterkt å la bilen stå. Arkivfoto