Under lek i skolegården ble Jan Magne Thue truffet av en jernstang som satt fast på et lekestativ. Pappa Jan Ivar Thue er kritisk til Hovin skoles håndtering av ulykken.

- Jan Magne måtte vente i tre kvarter til jeg kom og fikk kjørt han til legesenteret på Lundamo. Skolen anså ikke saken for alvorlig nok til å foreta seg noe. Men legen sendte han rett videre til sykehus, sier Thue.

- Ikke leger

Der ble det foretatt CT-scanning av hodet til Jan Magne, uten at det ble oppdaget noen alvorlige skader.

- Det kunne ikke lærerne ved skolen vite. De er lærere, ikke leger, påpeker Thue.

- Jeg fikk høre at han hadde fått den største kulen på Hovin. Jeg ringte for å høre hvordan det gikk da jeg kom til Ler, og da visste de ikke om de skulle legge på is en gang. Vurderingen de gjorde var veldig dårlig, synes jeg.

Gjenklistret

Hovedpersonen selv tar saken ganske med ro, til tross for at han måtte tilbringe store deler av dagen på sykehuset. Nå er det ene øyet helt gjenklistret av kulen han fikk.

- Det svir litt noen ganger, men ellers er det ganske bra, egentlig, sier Jan Magne.

Verken han eller vennen tenkte på at noe kunne skje da de lekte med ballen i toppen av stanga.

- Vi holdt på og slo ballen til hverandre da den ene vennen min tok ballen og stativet bikket. Så glapp han den, og stativet kom så fort mot meg at det traff meg rett over øyet.

- Egentlig hadde han flaks som ikke fikk det midt i ansiktet. Da kunne både tenner og nese gått, sier faren.

- Stativet er godkjent

Slåballstativet som var gjenstand for ulykken på Hovin skole er utformet og montert etter forskriften. Skolens egne rutiner ved skader og ulykker ble også fulgt. Det er rektor Anders Lehn er krystallklar på.

- Høres ikke forsvarlig ut

Arild Stølen i Det Norske Veritas er skeptisk til stativer som kan velte.

- Det høres ikke ut som det utstyret som beskrives er i henhold til gjeldende regler. At det ikke er fastmontert høres ikke akseptabelt ut, sier Stølen.

BLÅVEIS: Det gikk bra med Jan Magne, som slapp fra hendelsen med en real blåveis. - Egentlig hadde han flaks, sier pappa Jan Ivar Tune.
FLYTTBART: Lekestativet er festet i et bildekk. Hvis det vippes til den ene siden, og så slippes, kommer det tilbake med stor fart.