- Totalt sett er jeg fornøyd med sesongen. Jeg ble nummer to i verdenscupen, har vært sju ganger på pallen, og tatt to seirer. I Tour de Ski ble jeg også nummer to. Mange kunne nok tenkt seg å oppleve en sånn sesong, sier Marit Bjørgen.

Sykdom og skuffelse

- Skuffelsen er helt klart VM. Jeg tok to bronser, men kunne ønsket meg en individuell medalje og bedre mesterskapsform. Jeg var syk før VM, det kan ha hatt større betydning enn jeg trodde selv, sier Bjørgen – som selv forsikret Trønderbladet om at hun var frisk og følte seg i god form bare noen dager før VM-starten.

- Sykdommen i Japan kan ha hatt større betydning enn jeg trodde, sier hun nå.

Nedturen ble uansett stor da VM-prestasjonene uteble. Pressen skrev om krangling mellom trenere, feiltrening og behov for mental hjelp.

- Det ble tungt å takle det. Å ha media oppi det hele hjalp heller ikke, sier Bjørgen.

Også etter Japan gikk det tungt en periode. Men i Falun sist helg viste Rognes-jenta hva hun er god for da hun seiret i verdenscupavslutningen.

- At det løsnet i Falun betyr veldig mye. Det er stor forskjell på å vinne og på å bli nummer 20 med tanke på neste sesong, medgir Bjørgen.

Mye støtte

Når man har vært så god i langrennssporet så lenge som Marit Bjørgen har, blir man vant til at mange mener mye om seg. Likevel var støtten hun opplevde i og rundt VM overveldende.

- Jeg har fått utrolig mye støtte. Mange gode meldinger på telefonen, og mange gode råd. Men jeg kan ikke høre på alle. Da blir det suppe. Jeg hører på dem rundt meg, trenere, støtteapparat, og dem jeg mener har noe å fare med.

- Og Sven Tore Samdal hører med i sistnevnte kategori?

- Jeg snakker litt med han også. Mange har gjort tema av det. Det ville vært dumt å ikke prate med Sven Tore som har trent meg i så mange år, fastslår Bjørgen.

Leser ikke

Hun vil ikke gå med på å kalle det som skjedde under VM noen stor nedtur.

- I en lang idrettskarriere er det nesten umulig å unngå å oppleve en stor nedtur. Jeg vil ikke kalle denne sesongen noen stor nedtur. Det er bare VM jeg er misfornøyd med, gjentar Bjørgen.

Les hele saken i papiravisa tirsdag 3. april eller pdf-utgaven

NM-GLIS: Marit Bjørgen tok sølv på tremila i NM denne helgen. Det var hennes fjerde NM-medalje for året. Therese Johaug ble norgesmester. I dag er begge i Budalen for å møte unge fans. Foto: Bjørn Ivar Haugen