- Vi deltok på digital «Blå Innovasjonscamp», der cirka 700 tiendeklassinger fra fylket deltok, og vi vant hele tre priser. I tillegg vant gruppa som deltok fysisk på innovasjonscampen på Frøya også en pris, forteller rådgiver Ingunn Moe ved Støren ungdomsskole.

Campen fant sted 20. oktober. Moe forteller at fordi Støren ungdomsskole var skolen med flest priser, kom rådgiver Ola Rønning fra Ungt Entreprenørskap på besøk 28. oktober for å dele ut priser.

Priser

På førsteplass i Salmars konkurranse vant gruppen «Earl Blue», som består av elevene Denis Skumilko, Ane Singsaas Brandegg, Emilie Torgersen Nilsson, Oskar Vold og Hanne Mari Myren. På andre plass i Lerøys konkurranse vant en gruppe bestående av Sigrid Moe, Jo Erik Børseth, Naglis Urnieza, Oline Samdal og Philemon Numeri Dilo. På tredjeplass her kom gruppen med elevene Malin Heggvold, Anna Enlid Tovmo, Oliver Jonli Buum og Arsen Hural.

- Vi vant også én pris på den fysiske campen på Frøya. Denne ble vunnet av elevene Jesper Berge Kant, Oliver Jensås Åsvoll, Marcus Alexander Sveian og Thomas Aleksander Bones, forteller Moe.

Prisen på Frøya fikk de for beste pitch.

- På alvor

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som sammen med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører blant annet jobber for å utvikle barn og unges kreativitet og skaperglede.

Rådgiver Ola Rønning fra Ungt Entreprenørskap forteller på «Blå Innovasjonscamp» får elevene problemstillinger rett fra næringen, som er opptatt av unge hjerner som skal tenke nytt og bærekraftig.

- Og elvene har tatt næringenes problemstillinger på alvor. Blant annet har de funnet frem til løsninger på smeltevann fra trailere, rengjøring av vaskeroboter og hva man skal gjøre med biologisk avfall fra laksemerd, sier Rønning.

Han forteller at cirka 70 elever tok buss ut til den fysiske campen Frøya. Blå Innovasjonscamp ble gjennomført av Ungt Entreprenørskap, Blått kompetansesenter og Guri Kunna VGS.

Kreativ og fremoverlent

Gruppen «Earl Blue» fra Støren ungdomsskole seiret altså i Salmar-konkurransen. De tok for seg en problemstilling tilknyttet utslipp og biologisk avfall. I en youtube-video forklarer gruppen at de blant annet har tenkt ut en tøypose som filtrerer avfall fra merdene, som kan bidra til at avfallet fraktes til et biogassanlegg. For eksempel foreslår de også at fisken kan spise en plante, som vokser bra, istedenfor pellets.

I juryens begrunnelse kan man blant annet lese at «Earl Blue» tar tak i roten på problemet og presenterer en nytenkende måte å drive oppdrett på. Juryen opplever løsningen som kreativ og fremoverlent.

- Gruppen har ikke bare tenkt på hva som skal til når problemet oppstår, men også hvordan vi skal jobbe for at problemet ikke oppstår i utgangspunktet, heter det i juryens begrunnelse.