Anne Kathrine Streitlien, soppsakkyndig på miljøavdelingen, har et tips til soppsankerne. Det er å lære seg fire-fem sorter som man er helt sikker på er spiselige, i alle fall noen i tillegg til den ekte kantarellen som de fleste kjenner til. Å finne andre spiselige sorter er ikke noe problem, det finnes fem-seks som er sikre og som finnes både her i distriktet og ellers i landet.

- Sikre sorter er kantarell, matblekksopp, blek piggsopp og matriske. Den siste har gulrotfarget melkesaft. Dessuten er alle rørsopper i Norge som er mild på smak spiselige, opplyser Streitlien. Avdelingsingeniøren hos Næringsmiddeltilsynet anbefaler å kjøpe gode soppbøker med gode bilder.

- Sopp som ble regnet for spiselige for 10-15 år siden, kan være uspiselige i dag grunnet ny kunnskap om sorten. Denne høsten er det flere enn tidligere som har kommet til oss på eget initiativ for å få soppen kontrollert, forteller Streitlien. Hun tror det skyldes den senere tids medieoppslag om tilfeller av forgiftning.

- Noen kommer med alt de har plukket for å få silt ut det som er uspiselig. Andre medbringer spiselig sopp som de ikke er sikre på fordi de ønsker å være helt trygge. Soppkontroll utføres gratis, og vi har åpent for slik kontroll på mandager og tirsdager nå i sesongen, opplyser Streitlien. Soppkontrolløren har en tommelfingerregel: Styr unna brune skivesopper. Slørsopp er et eksempel på disse.

Tilberedningstips

Sopp kan både fryses og tørkes. - Før frysing er det lurt å varme soppen i tørr stekepanne til den begynner å væske seg. Dette fordi den fryses best i egen kraft. Da kan den også stekes eller kokes i egen kraft. Vil man tørke sopp, gjøres dette i luft eller på plate ved 50 grader. Før bruk legges den en halv time i varmt vann, sier den soppsakkyndige på Kvål.

Soppsakkyndig: Anne Kathrine Streitlien hos Næringsmiddeltilsynet med et lite utvalg av både spiselig og uspiselig sopp. Til venstre matsoppene brunskrubb og kremle. De øvrige er uspiselige: riske, irrgrønn kragesopp, rød fluesopp og slørsopp.