Hver dag blir det stjålet 20 biler og begått tyverier fra 40 motorkjøretøy i Norge. Sommeren er høysesong for slik kriminalitet, men du kan gjøre ditt for at tyvene skal holde seg unna din bil i sommerferien.

En profesjonell biltyv bruker bare noen sekunder på å bryte seg inn i bilen din. Tall fra politiet viser at 7.178 biler ble stjålet i Norge i fjor, men mange av disse tyveriene kunne vært unngått dersom bileierne selv var mer bevisste på sikkerheten, mener produktsjef Øivind Huse i Storebrand Skadeforsikring.

Holder tyven unna

Bilalarm er ett av virkemidlene som kan bidra til å forhindre biltyverier og innbrudd.

– En person som er ute etter å stjele en bil eller verdigjenstander som befinner seg i den, vil som regel foretrekke biler som ikke har installert alarm. Bilalarmen minsker risikoen for innbrudd, og derfor gir vi også rabatt på bilforsikringen til kunder som har alarm i bilen, forteller Huse.

Rabatten varierer i ut ifra hvilke dekning man har, og forutsetter at alarmen er FG-godkjent.

– FG-godkjenningen gis av Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd, og gir trygghet om at den installerte alarmen holder tilfredsstillende kvalitet, forteller Huse.

På nettsidene til Finansnæringens Fellesorganisasjon finnes lister som viser hvilke alarmer som er FG-godkjente.

Startsperre – falsk trygghet?

Fra slutten av 1990-tallet og noen år fremover ble de fleste nye biler levert med alarm som standardutstyr. Det er ikke lenger tilfelle.

– De fleste bilprodusentene har valgt å forholde seg til EU-kravene og installerer bare startsperre. Bilalarm er ikke lenger så vanlig som standardutstyr, og det er nok mange bileiere som tror at de har alarm mens de i virkeligheten ikke har det, forteller produktsjef Sigurd Røren ved den norske alarmprodusenten DEFA.

Startsperren kan forhindre tyveri av selve bilen, men verken startsperren eller ekstrautstyr som rattlås og girlås har noen forebyggende effekt på innbrudd og tyveri av verdigjenstander. Slike innretninger vil heller ikke hindre noen i å ta hele bilen med seg på et lasteplan eller jekke den opp for å stjele felgene.

– Dette er det spesielt viktig å være oppmerksom på når man er på ferie. Da står bilen ofte parkert på fremmede steder, og hvert år er det dessverre mange som opplever at ferieidyllen blir brutt fordi bagasje og verdigjenstander blir stjålet, sier Røren.

Kan ettermonteres

Dersom bilen ikke er levert med alarm, bør dette ettermonteres.

– Det er fullt mulig å ettermontere alarm på bilen, og med nye alarmsystemer har dette blitt mye enklere enn det var. Vi lanserer i disse dager en ny type alarm som enkelt kan tilpasses alle bilmodeller, uavhengig av hvilket elektronikksystem bilen er utstyrt med, forteller Røren.

Hold tyven unna – ta forholdsregler!

- Monter FG-godkjent alarm dersom dette ikke installert, og husk å bruke den.

- Ikke la verdigjenstander ligge synlig i bilen.

- Tenk gjennom hvor du parkerer – parkeringshus og opplyste parkeringsplasser er tryggere enn mørke sidegater.

- Unngå parkeringsplasser med mye glasskår. Dette kan være en indikasjon på bilinnbrudd.

- Bruk ekstra girlås eller rattlås hvis du parkerer på spesielt utsatte steder dersom bilen ikke har alarm.

- Har du garasje? Bruk den, og lukk garasjeporten!

- Husk å låse bilen selv om du bare forlater den et øyeblikk.

- Pass like godt på bilnøklene som på andre verdigjenstander.

Kilde: DEFA AS og Storebrand Skadeforsikring.