– En reiseforsikring dekker uhell du ofte ikke trodde var mulig. Årlig dukker det opp saker det apekatter stjeler verdisaker fra nordmenn på tur i Afrika.

Les også: Hver tiende sørtrønder reiser uten reiseforsikring

Les også: Advarer mot å ta med dyr på utenlandsferie

Også i år har vi fått meldinger om apekatter som stakk av med smykker til en av våre kunder. De sakene dekkes av reiseforsikringen. Kleptomane apekatter er faktisk en årlig klassiker, smiler Arvid Steen i Tryg Forsikring.

– En reiseforsikring dekker uhell du ofte ikke trodde var mulig. Årlig dukker det opp saker det apekatter stjeler verdisaker fra nordmenn på tur i Afrika, fortelller Steen:

- Også i år har vi fått meldinger om apekatter som stakk av med smykker til en av våre kunder. De sakene dekkes av reiseforsikringen. Kleptomane apekatter er faktisk en årlig klassiker.

Topplista

Her er Trygs seks-på-topp-liste over saker som har skilt seg ut i sommer.

1) Eldre kvinne satte fast «sine edlere deler» i glidelåsen. Det satt så godt fast at hun måtte til lege for å få hjelp. Forsikringen dekket legeutgiften.

2) Kamel spiste kamera. Ung kvinne på kameltur i Egypt. Alt gitt fint og  greit helt til hun hadde gått av kamelen og skulle klappe den som takk for turen. Kamelen glefset til og tygget i stykker kameraet hun hadde i lenke rundt hånden.Minnekortet i kameraet ble heldigvis ikke ødelagt. Skaden ble dekket av reiseforsikringen.

Uheldig jente glemte p-piller før avreise før besøk hos kjæresten i Canada. Hun lurte på om reiseforsikringen dekket legebesøk og nye  p-piller. Det gjør den ikke. Hun lurte da på om vi dekke konsekvensene av en uønsket graviditet. Det gjør den heller ikke. Tryg anbefalte kondom, og  ønsket henne lykke til.

4)  Forsikringsselskapet fikk også en bekymret telefonsamtale fra et forlovet par som skulle gifte seg på Bali. De var veldig nervøse for at bryllupet ikke skulle gå som planlagt pga mulig storm og uvær på Bali. De lurte på om reiseforsikringen kunne dekke kostnadene til nytt bryllup dersom alt måtte utsettes, eller alt gikk «åt skogen» på grunn av uvær. Reiseforsikringen kunne ikke hjelpe det bekymrede paret.

5) Så til et eksempel på hvor fryktelig dyrt det kan være med legehjelp under

reise, dersom du ikke har reiseforsikring:

En eldre mann i USA var tungpustet og hostet en del. Han spurte på hotellet om de kunne anbefale en lege i nærheten. Hotellet ordnet opp og ordnet det slik at en lege kom til hotellet for å undersøke mannen.  Legen var der i drøyt et kvarter, stilte diagnosen bronkitt/forkjølelse og delte ut litt medisin. Legen hadde med nettbrett der kunden måtte legge inn sitt  kortnummer for å betale. Kunden stusset litt på summen, han syntes det var dyrt med 3 500, men følte ikke han hadde noe annet valg enn å betale.

Først når han kom hjem så han at summen var 3 500 USD og ikke 3 500 norske kroner. Legebesøket kostet over nesten 30 000 kroner. Kunden følte seg utnyttet av egen og kanskje hotellet som anbefalte legen. Forsikringen dekket summen, Tryg forsøkte å hente inn deler av summen fra legen, men legen nektet. Det var hans pris i et fritt marked. Skal man lære noe av denne historien, så er det å spørre om prisen først.

6) En dame hadde skaffet seg «hellig vann» fra en kilde i Midt-Østen. Hun tok med seg vannet i en koffert. Kofferten forsvant, og hun krevde ny reise til den hellige kilden for å fylle opp nytt vann. Reiseforsikringen dekket tapet av koffert, men ikke jakten på nytt, «hellig vann».

Forsikringsselskapet ønsker at du skal lære litt av disse historiene.

– Vi kan ikke få sagt det nok ganger; skal du ut å reise, så husk for all del reiseforsikring. Små kuriøse skader trenger ikke koste deg allverden. Du overlever om en kjip kamel tar kameraet ditt, og små, mindre kuriøse ulykker til som lett kan fikses på stedet. Men om du skulle bli veldig syk, og trenge sykehushjelp og eventuell hjemreise fra et land utenfor Europa, så kan det fort koste deg flere hundre tusen kroner uten reiseforsikring, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

GLIDELÅSTRØBBEL: En kvinne satte fast «sine edlere deler» i glidelåsen, og måtte lil lege for å få hjelp. Foto: Tryg Forsikring og Colourbox