Lakefiskere som oppsøker Gaula skal ha både mat, overnatting, fiskeutstyr, drivstoff til bilen og fritidsaktiviteter. Tall fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) viser at hver laksefisker legger igjen i snitt 2.750 kroner i døgnet. Dette er penger som kommer lokalmiljøet til gode.

Det er omtrent 100.000 laksefiskere i Norge, og Norske Lakseelver regner med at laksefisket gir en årlig omsetning på 1,3 milliarder kroner.

Spiller golf

Dag Engebretsen fra Konsberg har med seg golfutstyret i bilen.

– Får jeg fisk og karantene mot å fiske drar jeg til Byneset for å spille golf, forteller Dag som et eksempel.

Han har fisket i svært mange lakseelver i Norge, men sin nærmeste elv Numedalslågen har han gitt opp for lenge siden.

– Grunneiere pukker på retten sin til å fiske med garn og faststående redskap. De ser ikke hvilken verdi laksefisket har for dem, og måler verdien i kilo laks. Elva har rundt 100 steder hvor slikt fiske foregår. Når man vet hvor attraktiv Lågen kunne ha vært for folk i Oslo, er det bare merkelig at ikke sportsfisket har større anseelse, sier Dag Engebretsen.

Han mener fiske med faststående redskap burde forbys, også av hensyn til laksestammen.

Laksefisket gir grunnlag for fiskefestivaler og familiedager, slik som på Hovin i fjor, der Emil Gomez Olsen fra Gjøvik vant fiskekonkurransen på en familiedag i Horg jakt- og fiskelag. Foto: John Lerli

Mange trusler mot laksen

Norske Lakseelver ser på rømt oppdrettslaks, lakselus og kraftutbygging som de største truslene for villaksstammen.

– Trass i hva en del tror, er ikke sportsfiske noen trussel mot bestanden så lenge den lokale forvaltningen gjør jobben sin, sier generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver.