For sjette år på rad ble Matmanifestdagen markert, og tradisjonen tro dro lærere og elever fra Melhus videregående skole til Støren for å inspirere ungdom til å velge restaurant- og matfag. Onsdag var det full aktivitet på kjøkkenet på Gauldal skolesenter som huser videregående skole og ungdomsskole.

Rein og multer

Kontaktlærer Harry Ervik forteller at temaet for årets meny var Tråante 2017, som er 100-årsfeiringa av samenes første landsmøte.

– Vi laget wraps av kjøtt fra reinsdyr, og fylte med løk, urter, sopp og rømmesaus. Til dessert var det trøffel med multebær og sjokoladekonfekt fylt med tyttebærcoulies, sier Ervik.

Rundt 80 porsjoner skulle lages, og etterpå var det servering til ungdomsskoleelever på Støren.

Inne på kjøkkenet er det lærere og elever fra Melhus videregående skole og en konditor og en lærling fra Cafe Ni Muser i Trondheim. Menyen var komponert av de ansatt ved Cafe Ni Muser. I tillegg har fem elever fra niende og tiende på Støren ungdomsskole fått tilbud om å delta i matlaginga.

Rekruttering

Til tross for iherdige forsøk, har det ikke lyktes fylkeskommunen å få nok elever til å få i gang restaurant- og matfaget ved Gauldal videregående skole. Likevel gir ikke lærerne opp, og Ervik sier at matmanifestdagen benyttes til å rekruttere elever til restaurant- og matfag enten det er på Melhus der det er linje ved Melhus videregående skole, eller for å få nok elever til å få i gang linje på Støren.

– Håpet er at ungdomsskoleelever blir trigget på matlaging. Det er mangel på kokker, sier Ervik.

Ble inspirert

En av dem som har bestemt seg for å søke restaurant- og matfag, er Ellinor Forodden (15) fra Singsås.

– Jeg har lyst til å søke meg inn på restaurant- og matfag. Ved å være med her, har jeg blitt inspirert og har blitt glad i å lage mat, sier Forodden.

Benjamin Stenbro fra niende trinn på ungdomsskolen har ikke helt bestemt seg for hva han vil velge på videregående skole, men tror at restaurant- og matfag kan bli ett av alternativene. Restaurant- og matfag blir trolig andrevalget for Sunniva Solemsmo (15) som meldte seg på opplegget for å se hvordan denne typen mat blir til.

– Det er artig å vite at jeg har vært med på å lage dette, forteller Solemsmo.

Mathias Rein fra Melhus videregående skole, Benjamin Stenbro fra Støren ungdomsskole, Dominika Polàkovà fra Støren ungdomsskole, Ida Therese Støver fra Støren ungdomsskole og Karolina Dyrda fra Melhus videregående skole var blant elevene som deltok på Matmanifestdagen. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Ellinor Forodden (15) kan tenke seg å gå på restaurant- og matfag, og kontaktlærer Harry Ervik fra Melhus videregående skole håper at Forodden søker seg inn på faget. Foto: Gunn Heidi Nakrem