Når nettene blir lyse og mørket setter inn

Ensomhet og selvmord øker om våren.

VÅR: Vårstemning i Soknedal. Bekken på bildet er en av Gauas første sidegreiner, like ved Koltjønna og Hullsjøvegen. Bildet er fra 24. april 2012. 

Janne Sukka, generalsekretær i Kirkens SOS. 

Nyheter

Våren er endelig kommet også i Gauldalen,  men det er tid som for mange av oss slett ikke er så lett.

Denne kronikken er skrevet av Janne Sukka, generalsekretær i Kirkens SOS:

Vårtegnene roper til oss; lyse kvelder, fuglekvitter og gåsunger. Men ikke alle gleder seg. Vonde tanker og psykiske problemer øker når våren kommer. Og flere begår selvmord. For når nettene blir lyse – setter mørket inn for mange.

(Jente, 24 år) Jeg klarer jo å smile og være glad innimellom. Men tristheten ligger der hele tiden. Vet at jeg burde være med på ting. Bli mer sosial. Men når jeg er så tung som nå, orker jeg ikke å være med folk. Vil ikke si til vennene hvordan jeg egentlig har det. At det er et stort hult og vondt rom inni meg. De kommer ikke til å forstå, og det kommer jeg ikke til å tåle. Da blir det bare verre.

Med våren kommer fridager, sol og glade folk bak solbriller på fortaucafeene. Har man det tungt kan kontrasten mellom det lykkelige ytre og den indre virkeligheten bli stor. Vinterens mørke gir større aksept for depresjon og tunge tanker. Når våren kommer kan det være vanskeligere å forstå at noen har det mørkt og tungt.

Alene i vårsola

Vi har nylig lagt bak oss påsken, som for mange er med på å gjøre våren vanskelig. Mange følte at de satt alene igjen på påskeaften mens "alle andre" var reist til fjells eller til Syden. Alle har ikke råd til å gjøre morsomme ting i påsken og mange har heller ingen å gjøre det sammen med. Vi i Kirkens SOS opplevde at mange tusen ringte oss i påskeuken.

Våren er høysesong for ensomhet, og det merker vi på den store pågangen til vår krisetjeneste på telefon, nett og chat. 13.000 ganger i april måned i fjor  snakket Kirkens SOS med mennesker som manglet noen å prate med. De som ringer oss er unge, gamle, kvinner og menn fra hele landet. De fleste som sliter tar aldri kontakt med helsevesenet – og ofte er det ikke mulig å oppdage at de har det vanskelig. Historiene som fortelles beskriver ensomhetens mange ansikt. Jente, 24 år, viser ett, og Kirkens SOS kan tegne opp 13.000 andre.

Vi er ensomme fordi vårens fridager reduserer vår kontakt med andre mennesker. Mange tar langhelg rundt 1. mai og 17. mai. Så kommer fridagene Kristi Himmelfartsdag og pinse. Med jobben forsvinner daglig sosial kontakt. Mens mange reiser på hytta, inviterer til champagnefrokost på nasjonaldagen eller tar en langhelg i en europeisk storby, sitter mange alene igjen i vårsola. Men vi er også ensomme fordi ingen rundt oss vet at vi har det vanskelig.

Mann (49 år) Det er for mye. Inni meg er kaos og alt er vondt. Det er det eneste jeg føler. Jeg prøver å møte de rundt meg med et smil, men det er bare for vanskelig. Det er så tungt å holde ut i denne harde og tunge situasjonen jeg er i nå. Veldig frustrerende. Veldig vondt. Tankene om døden slår inn plutselig. Smilet er tomt, men det kan de ikke se. Det er ingen som vet hvordan jeg virkelig har det.

Å opprettholde fasaden

Vi er vant til å klare oss selv. Det handler om ære og å opprettholde fasaden. Årlig besvarer vi i kirkens SOS over 160.000 henvendelser. 160.000 samtaler forteller oss om et enormt behov for å snakke om det som befinner seg bak fasaden. Mange av oss bruker mye energi om våren på å holde nede tanker og følelser når vi er sammen med andre. I vår tid er det ikke plass til vanskelige følelser, dilemma som synes umulig å løse eller usikkerhet i foreldrerollen. Dette er også en del av livet, men som mange skjuler. Kontrasten mellom de samtalene vi fører i dagliglivet og våre facebook-oppdateringer - og det som faktisk foregår inni den enkelte, er ofte stor. Dette opplever vi daglig i Kirkens SOS.

Det mangler arenaer hvor vi kan være sårbare – hvor vi kan møtes og snakke om det som er vanskelig. Derfor blir vi mange som sitter på hver vår tue og strever alene med tanker og følelser som er vanskelige å takle. Uten samtaler om livet slik det virkelig er, er vi med på å gjøre helt normale, men sårbare følelser, til et tabu. Vår erfaring er at det å ikke dele følelser er en oppskrift på ensomhet.

Vårdugnad mot ensomhet

Vi i Kirkens SOS vil invitere alle med på en vårdugnad. Kjenner du noen som er ensomme? Kjenner du noen du tror sliter litt? Vi, det vil si venner, familie eller kolleger, må tørre å snakke med folk som vi tror har det tungt. Det kan være å ta en telefon eller å invitere noen på en kopp kaffe eller en rusletur. Og vet du ikke helt hvordan du skal ta opp vanskelige tema med andre, kan du klikke deg inn på godåsnakkemed.no hvor du kan få tips til hvordan du snakker med andre om vanskelige ting. Vi kan alle gjøre litt for at våren skal bli en lysere tid for flere.

Janne Sukka

LES OGSÅ: Deprimert av å jobbe overtid

Kald vinter - vanskelig vår