Trodde ikke det var SÅ dyrt å ha barn

Se hva norske foreldre bruker på ungene sine.
Nyheter

En av fire foreldre opplever at kostnadene knyttet til det å få barn er høyere enn forventet, ifølge en ny undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB.

Undersøkelsen viser at jo eldre barn man har, jo høyere er andelen som sier at kostnadene knyttet til det å få barn har vært høyere enn forventet.

- Det kan derfor se ut som om vi blir mer overrasket over kostnadene knyttet til det å ha større barn enn det å ha små barn. Barna blir større og krever dyrere gaver, sportsutstyr og klær. I tillegg krever større barn gjerne også penger til eget bruk, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

-Det er viktig å huske på at det er foreldrene som setter standarden og at det er foreldrene som skrur opp eller ned forventningene. Som barn kan det være like gøy å dra på en bondegård som en fornøyelsespark. Det kan være mer spennende å dra på sykkeltur og telttur i marka enn å dra til Syden. Små barn kan synes det er like morsomt å leke med en øse fra kjøkkenet som en plastikkleke. Barns ve og vel trenger altså ikke koste mye, det er helt opp til foreldrene selv. Husk at små barn kommer uvitende til denne verdenen. Det er vi som introduserer dem for ting. Et barn vet ikke at is smaker godt før du lar det få den første smaken, fremholder Sandmæl.

Lite peiling
I undersøkelsen fremgår det at norske foreldre i gjennomsnitt bruker cirka 3.806 kroner i måneden på barna sine
- Men når vi spør hva de bruker på de enkelte tingene som klær, fritidsaktiviteter, gaver, lommepenger osv., hopper gjennomsnittsbeløpet opp til 4.400 kroner. Det viser hvor lite peiling vi har på hva barna våre egentlig koster oss.

SIFOs referansebudsjett viser at alminnelige forbruksutgifter for to barn, en fireåring i barnehage og enseksåring som går på skolen, er 10.655 kroner i måneden. Da er reiser er ikke tatt med. Jo eldre barna blir, jo dyrere blir de i drift. Utgiftene til SFO og barnehage forsvinner, men når barna får lommepenger og dyrere vaner går det opp i opp og vel så det.

Norske foreldre er heller ikke så flinke til å spare penger, viser undersøkelsen. Seks av ti sier at de utelukkende kjøper nytt utstyr og sportsutstyr til barna.
-Barn vokser fort og du kan få kjøpt mye som er lite brukt både på nett og på loppemarked. Tenk miljø samtidig som du sparer penger, oppfordrer Sandmæl.

Så mye penger mener norske foreldre at de bruker på barna sine:

Klær og sko: Kr 1.013,-

Sportsutstyr til barna: Kr 405,-

Fritidsaktivieter: Kr 675,-

Kulturtilbud: Kr 139,-

Gaver til barna: Kr 491,-

Lommepenger: Kr 1.518,-

Gaver til barnas venner: Kr 159,-