Fant kjempelaks i Gaula

Erfaren fisker: - Den må veie minst 30 kilo
Nyheter

Asbjørn Einarsen (68) fra Melhus anslår at kjempelaksen han fant ved Gaula, veier minst 30 kilo.

– Jeg har fisket laks i 60 år, og den største jeg har tatt er 20,3 kilo. Denne er større, og jeg ble imponert. Det er sjelden å finne slike kjempelakser, sier Einarsen som fant laksen på vestsida av Gaula ikke langt fra Melhus sentrum.

1,35 meter lang

Einarsen sier at en gyllen regel er at en laks veier en kilo for hver centimeter over en meter. Etter måling, har Einarsen funnet ut at laksen er 1,35 meter lang. Hans konklusjon er at laksen veier 30 kilo pluss, og han strever da også når han løfter opp laksen. Den har ingen merker fra fiskekroker, men har fått et hull etter at kråka har begynt å forsyne seg.

Funnet av kjempelaksen viser at stor laksene i Gaula er der. I 1956 så Einarsen en laks som var 26 kilo, og at denne laksen er større, er Einarsen sikker på.

– Hadde en fått en slik laks på en- hånds fluestang, hadde en ikke fått den opp, sier Einarsen.

På den daglige turen

Einarsen går tur langs vestbredden av Gaula bortimot hver dag, og det samme gjorde han torsdag. På valdet Pukstad like ved valdet Jagtøyen i Melhus, så han tilfeldigvis at kjempelaksen ligge i vannkanten. I mange år har han fisket på dette valdet. Etter gytinga er livet slutt for en del lakser.

– Denne har gjort jobben sin. Det er fra nå og utover at en pleier å finne strandede lakser, og det er også fra nå at en ser ørner som kikker etter lakser. I fjor så jeg sju ørner som spiste på en laks på Søberg, forteller Einarsen.

Turområdet til Einarsen er ikke langt fra hjemplassen hans, og er for øvrig et område der bevere trives. Etter bever-
gnaging står det nå igjen tre etter tre der stammen er nesten gnagd rett av. I går lå laksen fortsatt ved elvebredden, og det var supert høstvær. 8. november i fjor var Gaula frosset, forteller Einarsen.