Melhuslista, Fremskrittspartiet og Venstre har takket ja til å komme til Melhus Senterpartis møte tirsdag kveld. Foreløpig har Senterpartiet ikke fått tilbakemelding fra Høyre om de kommer.

Venter på Høyre

Høyre har sittet opptatt i møter store deler av dagen, og Ove Eggen fra forhandlingsutvalget vil ikke si hvilket parti Høyre møter. Senterpartiet er derimot mer og mer sikker på at Høyre har samtaler med Arbeiderpartiet. Ketil Reitan, leder for Melhus Senterparti, mener Høyre kjører samme taktikk som Senterpartiet gjorde for fire år siden.

Reitan ser en mulig hindring for at Sp, H, Melhuslista, Frp og V skal bli enige om å danne den nye flertallsgruppa.

- Vi sliter med kjemien. Det er ikke Senterpartiet som er problemet, men Melhuslista, sier partileder Ketil Reitan.

Reitan mener at Høyre ikke klarer å glemme det som skjedde under nominasjonsmøtet der et knapt flertall vraket Sigmund Gråbak. Gråbak meldte seg deretter ut av Høyre, og flere gikk sammen med Gråbak om å stifte Melhuslista som gjorde et meget godt valg. Andrekandidaten Tore Johansen ble som Trønderbladet tidligere har omtalt, mot sin vilje oppført på Melhus Høyres liste. Deretter ble Johansen sterkt politisk engasjert, og et ivrig medlem av Melhuslista.

Melhuslista fikk 10,1 prosent av stemmene, mens Høyre gjorde et dårlig valg og endte på 13 prosent.

Kartlegging

Reitan sier at møtet tirsdag kveld skal skaffe klarhet i om Høyre vil være med, og hvilke krav Høyre stiller. Etter det Trønderbladet forstår, kan Senterpartiet være villig til å la Stine Estenstad fra Høyre bli ordfører. Spørsmålet da er om Melhuslista vil finne seg i å bli satt på sidelinja.

- Høyre er i samme posisjon som Senterpartiet var for fire år siden. Sist hadde Senterpartiet seks representanter og Høyre hadde ni. Da dro vi til Arbeiderpartiet og snakket med dem. Høyre tok affære, og sa at vi fikk ordføreren. Nå sitter Høyre med jokeren, sier Reitan.

Tidligere i dag har Senterpartiet hatt telefonsamtaler med blant annet Høyre, og Reitan mener tida er inne til å møtes over bordet.

Venstre

Når det gjelder Venstre, har Senterpartiet ikke fått klarhet i hva det partiet vil. Dersom Venstre som har en representant går over til Arbeiderpartiet, vil Arbeiderpartiet få ordførermakta om Ap, KrF, MDG, SV og V holder sammen.

- Vi tror Venstre får mer igjen hos oss, mener Reitan.

Reitan opplyser at Senterpartiet ikke har snakket med Arbeiderpartiet og Kristelig folkeparti.

Trønderbladet har gjort gjentatte forsøk på å få tak i Arbeiderpartiet og Høyre, og Reitan tror de to partiene har en strategi om å være tause utad. I Midtre Gauldal har Arbeiderpartiet og Høyre samarbeidet, og det endte med brudd.

Miljøpartiet De Grønne fikk inn en representant, og Eirik Engan forteller at MDG ikke har fått noen henvendelse fra Arbeiderpartiet. Han peker på at dersom Venstre og MDG hadde blitt med sammen med Ap, KrF og SV, ville dette ha blitt flertallsgruppa.