Kirkeverge Eli Ødegård fra Midtre Gauldal er i Melhus for å kontrollere kirkevalget i Melhus. En av årsakene er at kirkeverge Kurt Rylandsholm er sykemeldt, og en annen årsak er at Melhus er en av fem kommuner i landet med to lister.

Innenfor fristen

- Stemmene er ikke telt opp ennå, og fristen for å melde inn er at innlevering skjer innen onsdag, sier Ødegård.

Ødegård opplyser at alt ser ut til å være i skjønneste orden med kirkevalget i Melhus.

- Jeg tror ikke det er noen kommune som har like god orden som Melhus, sier Ødegård.

Etter det hun kunne se, var det god valgdeltakelse. Enkelte har reagert at det var merking inne i valglokalt, og Ødegård sier at dette er tillatt.

Manuell opptelling

Mens stemmene i kommunevalget telles i ei maskin og opptellinga er raskt overstått, skjer tellinga av stemmer i kirkevalget manuelt.

- Vi har egne systemer, og det er ikke aktuelt å bruke kommunens maskin for telling. Kirka er skilt fra staten, og vi har nå folkekirke, sier Ødegård.

Inne i lokalet

Inne i valglokalene satt også en representant for Melhus bygdekvinnelag som har stilt ei alternativ liste til nominasjonskomiteens liste.

- At Melhus bygdekvinnelag ble invitert til å stille noen under valget, var en generøs gest overfor dem, sier Ødegård.

Under kommune- og fylkestingsvalget består stemmestyret som sjekker legitimasjon og krysser av i manntallet når velgerne kommer, fri for politikere. De som er i stemmestyret har ikke lov til å ha på seg t-skjorter for partier eller merker.

Listene for Midtre Gauldal er heller ikke ferdig telt opp, og Ødegård sier at alt tyder på stor deltakelse i kirkevalget.