Visste ikke at hun skrev på en roman

Marte Huke debuterer som romanforfatter, med en delvis selvbiografisk hovedperson.
Nyheter
Boken «Naturhistorie» kommer på Tiden forlag i august. Den handler om en ung jente som har sommerjobb i Telemark, hvor hun bor på en parkeringsplass i en varebil, og selger suvenirer fra en bod. Sommeren byr på nye bekjentskaper og relasjoner, fester og turer i landskapet, og beskriver hvordan det kan være å være ung. Det er melhusbyggen Kim Nygård som har tatt bildet til forsiden på boken, og han som har designet coveret, Ole Kristian Øye, er også fra Melhus.

Kimen til historien ble sådd etter at Marte Huke hadde avsluttet et stort teaterprosjekt om og med ungdom i 2012. Etter at prosjektet var over, tømte hun hodet for tanker hun selv hadde rundt det å være 19 år, og beskrev den sommeren hun selv flyttet hjemmefra. Etterpå la hun bort det hun hadde skrevet, og gjorde andre ting. I fjor sommer plukket hun på nytt frem det hun hadde skrevet, og diktet videre på historien.

– Jeg var ikke helt klar over selv, hvilken sjanger dette skulle bli, men da jeg leverte førsteutkastet til min redaktør, sa han at «dette er jo en roman»! humrer Marte.

Dermed ender lersbyggen (det er noen år siden hun flyttet fra Ler, men er fremdeles gauldaling i hjertet, kan hun fortelle) som romanforfatter, og dette åpner noen dører, mener hun.

– Det åpner for noen muligheter, det at jeg kan jobbe i en annen sjanger. Jeg kan gå videre med dette, eller jeg kan fortsette å skrive dikt. Rommet blir større, uttaler hun.