– Nja.

Han drar litt på det, når vi spør om han rett og slett er litt nerd.

– Jeg har alltid vært en som går «all in» i alt jeg gjør, ler han.

– Ikke vanskelig

Det startet for et par år siden. Broren til Knut Inge Solem hadde kjøpt seg utstyr til hjemmebrygging av øl. Dermed måtte også han prøve.

– Jeg tenkte at det å brygge eget øl må være veldig vanskelig. Men det er kjempeartig, og ikke vanskelig. Det krever tålmodighet og renslighet. Men selve prosessen er enkel, sier Solem. Han holder fremdeles ølbryggingen på hobbybasis, selv om han nå også har startet opp nettbutikk med utstyr og ingredienser til hjemmebrygging.

– Etter hvert som jeg brygget mer, må man handle inn relativt store mengder malt. Til 25 liter øl, går det med fem til ti liter malt. Det er dyrt å sende i posten, men det er dyrt å kjøre til byen og. Derfor gjør jeg nå store innkjøp, og kan levere til folk som handler i min nettbutikk, forteller han.

Han kommer til å samle opp bestillinger, og kjøre ut til kundene. Nettbutikken heter Gaula øl.

I tillegg ønsker han å utvikle egne oppskrifter på øl, og sette sammen pakker med ferdig tilmålte og oppmalte ingredienser som man trenger for å få til den typen øl.

Holder kurs

Ølbryggingen gjøres på fritida. Knut Inge Solem jobber som lærer i kulturskolen i Midtre Gauldal, og bor på Støren.

Selv har han et apparat som lager 25 liter ferdig øl. Han kommer fortsatt til å holde bryggingen på det nivået.

Og 1. juli kjører han det første kurset i ølbrygging, på Gauldal skole- og kultursenter.

Han ønsker å tilby både bryggekurs og smakskurs, og mener det fint går an å holde kurs hjemme hos folk.

– Selv liker jeg best å brygge ute. Det kan bli litt intenst med damp og lukt under bryggingen, forteller han.

Ro av å brygge

Solem føler at hjemmebrygging og brygging i små skala er i vinden. De mange mikrobryggeriene som popper opp, vitner om en trend, mener han. Selv kaller han bryggingen avslapping.

– Det er veldig avslappende. Det tar seks timer. Du må være der, og følge med. Det blir litt samme opplevelsen som å gå i skogen. Du får litt ro, rett og slett.

Selv lærer han noe nytt om brygging for hver ladning han lager. Og ølet blir bedre og bedre. Men aldri blir to brygg like, selv om målene er de samme.

– Der er uendelige variasjoner over hva du kan brygge. Det vanskeligste å brygge, er faktisk alkoholfritt øl, sier Solem.

Og det kjedeligste?

– Å vaske flaskene.