Ordfører stilte i pelsvest

Gjør det fordi hun synes pelsdyroppdrettere blir urettferdig behandlet i fjernsynsdokumentar. - Jeg syns det er merkelig at NRK sender et slikt program, og at det er gitt offentlig støtte, sier ordfører Jorid Jagtøyen

Ordfører Jorid Jagtøyen møtte opp i pelsvest under tirsdagens møte i styringsgruppa (utvidet formannskap), og det begrunnet hun med at hun ville vise solidaritet med pelsdyroppdretter Mikal Kvaal som er vararepresentant til formannskapet og leder i komite for teknikk og miljø. 

Bør pelsdyrnæringen avvikles?
Du må velge et alternativ
Nyheter

Ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) er kritisk til at NRK i dag tirsdag sender en fjernsynsdokumentar om pelsdyroppdrettere.

Er skremt

- Det er skremmende at en slik måte å lage program på er lovlig i Norge, mener Jagtøyen.

Jagtøyen er selv kornbonde, og hun stilte under styringsgruppas møte om kommunereformen, i svart pelsvest for å markere at hun er opprørt over behandlinga peldyroppdrettere får. Styringsgruppa er et utvidet formannskap.

- Jeg gjør det i solidaritet med pelsdyroppdretter Mikal Kvaal, sier Jagtøyen til Trønderbladet.

Kvaal er leder for komite for teknikk og miljø, og er Høyres vararepresentant til formannskapet.

Skjult identitet

Hun kritiserer NRK for å ha latt en person opptre under falsk identitet, og hun reiser spørsmålet om dette er i tråd med norsk presseskikkk og etiske retningslinjer.

- Denne personen har utgitt seg for å ha vært en annen enn han egentlig er, og har dermed gått rundt på gårdsbruk i Norge med skjult agenda. Han har brukt skjult mikrofon og kamera, samtidig som han har opprettet tillit til gårdbrukeren, familien og barna på gården. I månedsvis har han vært en "venn", sier ordføreren.

Jagtøyen viser til bekymringsmelding Norsk Pelsdyrlag har sendt til NRK.

- Norske pelsdyrbønder driver en lovlig og bærekraftig del av norsk landbruk. Deres næring er underlagt streng kontroll fra veterinærer og Mattilsynet gjennom både varslede og uvarslede besøk. Deres medlemmer har i lang tid arbeidet aktivt for økt kunnskap og åpenhet rundt nærings husdyrhold. Og som de sier i presseskrivet: de har åpnet sine gårder for filmen og at de ikke har noe å skjule. Nå føler de seg brukt, og de vet ingenting om hva som er blitt brukt i filmen, uttaler Jagtøyen.

Hun er forundret over at det er klippet inn scener i filmen fra utenlandske pelsdyroppdrettere, og fra land med annen dyrevelferd og regler enn Norge.

I sommer fikk ordføreren melding om at en fjernsynsdokumentar om pelsdyroppdrett var på gang. I Melhus og Midtre Gauldal er det flere som driver med oppdrett av pelsdyr.

Avviser kritikken

Filmselskapet Piraya Film avviser kritikken fra ordfører Jagtøyen.

- Det stemmer ikke at det er klippet inn scener i filmen fra utenlandske pelsdyroppdrettere, og dette er en løgn som Norsk Pelsdyralslag har plantet i Trøndelag. Dette har ingen rot i virkeligheten sier Bjarte Mørner Tveit fra Piraya Film AS.

Filmselskapet har laget den omstridte filmen om pelsdyroppdrett, og filmen er lagt ut på nrk.no. Tveit sier at filmen viser opptak fra ulike pelsdyrgårder, også fra Trøndelag, og at det framgår tydelig hvilken gård det er fra.

- Her er det ingen juksing med bilder. De er nitrist at en ordfører ikke er i stand til å vise kildekritikk, mener Tveit.

Tveit forsvarer bruk av skjult kamera, og han mener at de holdningene som framkommer i filmen, ikke ville ha vært mulig å få fram på åpent vis.

- Vi og NRK mener at dette er innenfor Vær Varsom-plakaten. Jeg har forståelse for at de som er blitt utsatt for kritikk, mener det er uheldig, sier Tveit.

Filmselskapet holder til i Stavanger, og lager ifølge Tveit, politiske og filosofiske filmer. Denne filmen har fått støtte fra NRK, Fritt Ord og Norsk filminstitutt, og Tveit mener det har stor samfunnsmessig betydning å få fram hva som skjer på pelsdyrgårder.

- Det er uansett ingen motsetning mot det å være aktivist og det å være en etterrettelig journalist og/eller filmskaper, sier Tveit.