Amerikansk koronavirus i Midtre Gauldal og nye smittetilfeller

26 er smittet i utbruddet som startet før i uka, og kommunen tror det er en forbindelse til utbruddet i Steinkjer.

Helsesekretær May Britt Gyløien og helsefagarebeider Oddny Fagerbæk er blant dem som har tatt koronatester.  Foto: Simen Meisdal

Nyheter

To voksne og to ungdommer er meldt smittet i dag fredag. Dermed har Midtre Gauldal 26 smittede i smitteutbruddet som startet på tirsdag.

Tre av de smittede er nærkontakter av bekreftet smittet, mens den fjerde er ifølge kommunen, blitt smittet uten å fylle definisjonen på nærkontakt.

Ifølge tilbakemeldinga ordfører Sivert Moen har fått fra kommuneoverlegen, er det ingen av de smittede som er blitt så syke at de er blitt lagt inn på sykehus. I fjor kom i alle fall en koronasyk fra Midtre Gauldal på sykehus.


- Det er betraktelig færre folk ute på hele Støren

Det er tydelig at smitteutbruddet preger Midtre Gauldal.

 

Mutert virus fra California

- Vi tror at vi kan ha funnet smittekilden til utbruddet. Tilbakemelding fra mikrobiologisk avdeling ved St Olavs hospital, er at vi har å gjøre med en sannsynlig California-mutasjon. Dette er av samme type som har forårsaket det store utbruddet i Steinkjer. Vi har grunn til å tro at disse utbruddene har en forbindelse. Årsaken til at vi tror og mener å kunne vite dette, er et svært nitidig og eminent stykke arbeid av våre smittesporere, melder kommunen i ei pressemelding.


700 er testet og det er enda flere smittetilfeller

Midtre Gauldal har ennå ikke sett slutten på smitteutbruddet.


500 er i karantene, mens noen av de rundt 500 i ventekarantene har kommet ut av sistnevnte. I Melhus kunne 10. trinn på Gimse ungdomsskole gå ut av ventekarantene fordi nærkontakt hadde negativ test.

Rennebu kommune melder at kommunen har 10 nærkontakter til smittetilfeller i Midtre Gauldal, og kommunen har åpen koronatelefon i helga.

Ifølge ordfører Moen ser kommunen ingen grunn til å anmelde noen for eventuelt brudd på nasjonale retningslinjer, når det gjelder starten på smitteutbruddet.


Har tatt flere hundre telefoner de tre siste dagene

- På rådhuset sitter smittesporer-korpset vårt. De er veldig drillet og veldig flinke, sier kommuneoverlege Bjørn Lyngen.


Når det gjelder testing i helga, henviser Midtre Gauldal kommune til teststasjonen i Trondheim. Mandag åpner teststasjonen på Støren igjen.


10.trinn fikk gladmelding om karantene

Hele 10. trinn ved Gimse ungdomsskole ble satt i ventekarantene.


Kommunen har bestemt seg for å følge vaksinasjonsprogrammet slik det var planlagt, og gjenåpner sykehjemmene for besøk med nye besøksregler. Rådhuset er fortsatt stengt.


Smittesporing: Vær obs om du har vært innom disse stedene

Matbutikker, legekontor og treningssenter blant stedene der koronasmittede har vært.

 

Koronatelefonen er åpen på lørdag og søndag mellom klokka 10 og 14.


Smitteutbruddet: Påbud om munnbind, rødt nivå på skoler og stenger ned idretten

Dette er den nye lokale forskriften for Midtre Gauldal for å bremse smitteutbruddet.

 

Lokal forskrift

Midtre Gauldal formannskap har vedtatt en lokal forskrift som gir rødt nivå på skoler og i barnehager. Dette gjelder også Voksenopplæringa og kulturskolen. Rødt nivå innebærer ikke stengte skoler fordi det er bare Helsedirektoratet som kan bestemme det ifølge kommuneoverlegen. I stedet kan det bli fysisk undervisning i små grupper. Det er påbud for bruk av munnbind i butikker, i kollektivtrafikk, i drosjer, i det offentlige rom og der det ikke er mulig å holde avstand.

Treningssentre, idrettshaller, svømmehaller, kulturhus, kino og bingo er stengt, og det er skjenkestopp. For religiøse seremonier er det tillatt å være maksimalt 30 personer, og alle må sitte på tilviste plasser.


Endret forskriften: Kan ha bare 30 i begravelser

Ett smutthull i den lokale forskriften er nå luket vekk av formannskapet.

 

Ordførere vil begrense reising mellom kommuner

Kommer med felles oppfordring til om begrensninger for å redusere smittefaren.