Her kan du se åpninga av Sagauka

Vikingene trer fram på film for å fortelle den dramatiske melhushistorien.
Nyheter

I dag vises videoen av åpningsforestillinga til Sagauka i Melhus. Åpningsforestillinga skulle ha vært på Hallsletta (Monstuflata) ved Melhus videregående skole, men må som tidligere omtalt, vises i form av en film som følge av koronakrisen.

Fjerdeklassingene på skolene Høyeggen, Gimse, Brekkåsen, Lundamo, Flå, Rosmælen og Hovin deltar i filmen. De beretter den dramatiske historien rundt drapet på Håkon jarl i grisebingen hos Tora på Rimol i Melhus. Håkon jarl måtte gjemme seg da stormenn og bønder i Gauldalen reiste seg i protest mot jarlens framferd. Olav Tryggvason og hans hær kom til Rimol. Trellen Kark drepte jarlen i grisebingen, og måtte selv bøte med livet for sviket. Dette skjedde for rundt 1000 år siden.


Sagauka: Vikingene går til filmen i år

Den over tusen år gamle historien om drapet på Håkon jarl skal fortelles på nytt under Sagauka, men denne gangen må det skje som flmvisning.

 

Torbjørn Netland er prosjektleder, mens Inger Marie Sunde Johnsen er korleder. Musikken besørges av Hans Martin Storrøsten, Knut Haseth og Astrid Rennemo. Ordfører Jorid Jagtøyen holder åpningstalen. Ragnarok film har spilt inn filmen. Maria Spjøtvoll er festivalsjef. Melhus kommune arrangerer Sagauka i Melhus, og den pågår til og med søndag.


Sagauka kommer i videoform

Årets Sagauka i Mehus starter på onsdag, og arrangementene kan du få med deg via Trønderbladet.Leder en flokk langs pilegrimsleia på Sagaukas første dag

Torgeir Gunleiksrud har prøvegått turen langs pilegrimsleia som skal gå under årets sagauke.