Mandag morgen gikk Gaula flomstor, og det er så mye vann i elva at det står vann langt innover lavereilggende områder ved elva. Det er ikke mange dagene siden vannstanden i Gaula var lav.
NVE har advart om at det er fare for storflom i år fordi det er 300 prosent mer snø i fjellet enn det pleier å være. Den uvanlig kjølige våren har ført til økende snømengder i stedet for snøsmelting.
Flomvann står innover skogen ved kanten av Gaula. Bildet er tatt ved Gimse bru og retning sørover. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Flomfaren i Gaula avgjøres ikke bare av snøsmeltinga. Styrtregn slik det har vært noen tilfeller av de senere år, kan føre til at vannstanden øker meget raskt i elva. Det er særlig om sommeren at styrtregn har ført til mye vann i Gaula. I Melhus er det et ordtak at når heggen blomstrer, flør Gaula.
- Vær forberedt på å flytte verdisaker opp fra kjeller
Melhus kommune oppfordrer grunneiere og bønder langs elva til å flytte verdier og løse gjenstander bort fra områder som kan bli oversvømt.
Mobiliserer krisetiltak i frykt for 50-årsflom i Gaula
Med store snømengder i fjellet og bråvarme, mener NVE at det er stor sjanse for at det blir storflom i Gaula.
Frykter flom: - Flytt rundballene og rensk sluket
Det er stor sannsynlighet for stor vårflom i deler av Sør-Norge, også Gaula med sidevassdrag. Det opplyser Midtre Gauldal kommune.