17.mai i Melhus får korpsmusikk og taler, men ikke barnetog

De seks korpsene skal spille rundt omkring i Melhus, og kommunen lager sending med taler og appeller.

Tre skoler og mange barnehager har pleid å samle seg i Melhus sentrum til et felles arrangement på 17. mai. Slik blir det ikke i år.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

Nyheter

- 17. mai blir ikke riktig som før, men det kommer til å bli kjente elementer som korpsmusikk, appeller, taler, 17.mai-gudstjeneste og kransnedleggelser, sier kultursjef Jan Erik Landrø i Melhus kommune.

Koronaviruset fører til at myndighetene ikke vil tillate ansamlinger av folk. Inntil 50 kan oppholde seg på offentlig sted, men betraktelig flere pleier å dukket opp på 17. mai. Kultursjefen opplyser at det ikke blir sentrumsarrangement eller arrangementer ved skolene.

Vil gi en minneverdig dag

Da det ble klart at regjeringa ikke tillater barnetog i år av smittevernhensyn, kalte ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) sammen 17.mai-komiteene for å få innspill til hvordan årets nasjonaldagsfeiring likevel kan bli minneverdig. Mens det er tusenvis som pleier å komme til sentrumsarrangementet på 17.mai ved Melhus rådhus og mange til arrangementer ved skolene rundt omrkring, blir det ifølge ordføreren ett felles program for Melhus.

Kulturetaten startet forberedelse av ei nettsending der folk kan få se lokale innslag på 17. mai,. Sendinga vil ifølge ordføreren både bestå av direktesendte innslag og innslag som er tatt opp på forhånd. Den skal ifølge kultursjefen lages i rådhuset.


Her kan du se bilder fra 17. mai i Melhus

Mange har møtt opp for å feire nasjonaldagen.

 

Programmet

Kultursjefen forteller at det vil bli sendt ei gudstjeneste fra Melhus kirke, og denne er tatt opp på forhånd. Videre blir det taler, og det blir for eksempel barneappell og tale ved russepresidenten. Tradisjonen tro blir det kransnedleggelser, og disse blir direktesendt.

- Det blir også korpsmusikk, forteller Landrø.

Korpsene er et viktig innslag på 17. mai, og skal spille utendørs. Bildet er fra 17. mai i fjor.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

 

Mange deltok i 17.mai-feiringa i Melhus

Godvær og fine 17.mai-arrangementer har fått folk til å møte opp i tusentall for nasjonaldagsfeiring.

 

Ifølge ordføreren er de seks korpsene i Melhus bedt om å spille rundt i bygdene med prioritering av institusjonene, og hun legger til at det kommer til å bli korpsmusikk i Melhus sentrum også.

Det kan også vanke tiltak som en ellers ikke har sett på 17.mai.

- De som bruker småflyplassen har tilbudt seg å filme det som skjer og det kan være at flygerne kommer med en overraskelse, sier Jagtøyen.


Koronaviruset: Avlyser 17.mai-togene i Melhus

17.mai-tog og samling av hundrevis av barn til åpning av Sagauka kan måtte utgå i år.

 

Har erfaring med opptak

17.mai-sending blir ny erfaring for Melhus kommune, men kommunen har pleid å ha direktesending på den kommunale nettsida under den lokale UKM.

- Bakgrunnen for at vi kan gjøre dette, er at vi har lang erfaring med UKM der det har vært sending siden 2008. Ungdommer som har vært med på UKM, i kulturskolen og som har gått på medier og kommunikasjon på Tiller videregående skole, har laget sending fra UKM og kan bidra med kunnskap nå, forklarer Landrø.

I formannskapsmøtet der kultursjefen orienterte litt om 17.mai-planene, etterlyste ordføreren et opplegg for beboere på institusjoner slik at også de kan få sett 17.mai-sendinga.

- Det er mulig å få sett sendinga på 17.mai på en TV-skjerm. På sikt vil det tvinge seg fram at kulturarrangementer kan bli vist via digitale sendinger, og så har vi Sagauka som vi prøver å gjøre så normal som mulig ved blant annet digitale løsninger, sier Landrø til Trønderbladet.

17. mai har pleid å være en viktig inntekstskilde for foreldrenes arbeidsutvalg, og i år går de glipp av kaffe- og kakesalg på skolene.

- Jeg har selv sittet i flere 17.mai-komiteer, og vet at 17. mai er en viktig inntekstkilde for FAU og for elever som skal på leirskole. Min oppfordring er at det holdes loddsalg på Vipps eller holdes bingo og konkurranser for å skaffe inntekter likevel. Det kan også selges blomster og kaker. Tenk kreativt, sier Jagtøyen.


Et 1.mai-tog av biler gjennom Melhus

Mange møtte opp til bilparaden som startet i Melhus og gikk gjennom flere kommuner. Her kan du se bilder fra starten for biltoget.Dette får du ikke se i år

- Komiteen har i samråd med kommunelegen bestemt at det ikke blir 17. mai-tog eller fysiske arrangementer på Støren i år, sier Aina Midthjell Reppe i 17. mai-komiteen.Vil ha et ordentlig rånetog i Soknedal

Gauldal Gatebil vil ta på seg ansvaret for rånetoget i Soknedal såfremt de får lov til å stenge hovedveien.