- Det finnes hundrevis av koronavirus

Smittevernlegen forteller at noen av dem som er forkjølte, har et koronavirus.

Smittevernlege Aslak J. Johansen og kommunalsjef Trude Wikdahl står utenfor luftveisklinikken som åper på mandag. Testteamet er allerede på plass. 

Nyheter

- Det finnes hundervis av koronavirus. En femtepart av alle forkjølelser skyldes koronavirus. Denne typen koronavirus som vi har hørt mye snakk om, er ekstra smittsomt, sier smittevernlege Aslak J. Johansen i Melhus kommune.

Mer enn en forkjølelse

Nå til dags er det mye snakk om koronaviruset, men faktisk er det ifølge smittevernlegen flere hundre ulike koronavirus. Varianten som har ført til over 160 dødsfall i Norge og strenge restriksjoner fra myndighetenes side, har fått navnet Covid-19.

Siden myndighetene ikke vet hvor utbredt Covid-19 som har ført til pandemi, er alle med forkjølelsessymptom blitt bedt om å holde seg hjemme.

- Er du syk, må du ta kontakt med lege med en gang. Om en har milde symptomer, skal en unngå å gå på jobb og en skal være hjemme inntil en er helt frisk, sier Johansen.


Koronaviruset: Testteamet og luftveisklinikken er på plass i Melhus sentrum

Melhus får nå i gang den lenge bebudede luftveisklinikken, og dit skal alle dra om de ikke kan møte hos fastlegen.

 

Smitteverntiltak som avstand mellom personer, hyppig håndvask og mer hjemmeliv hjelper ifølge Johansen som viser til at det ble et kraftig fall i antall influensasyke etter at myndighetene bad folk ha smitteverntiltak.


Har bestilt rekordhøyt antall vaksiner i Melhus

Rekordmange i Melhus vaksinerte seg mot influensa i fjor. Kommuneoverlegen roser oppmøtet og håper at enda flere velger å følge opp i år.

 

Johansen havnet midt oppe i koronaviruskrisen etter å ha startet som vikar som sykehjemslege. Han ble smittevernlege, og har fått en rekke oppgaver som følge av pandemien. Melhus har ikke kommuneoverlege, og kommunalsjef Trude Wikdahl sier at stillinga som kommuneoverlege er blitt lyst ut.


Melhus sliter med legemangel

Til tross for gjentatte utlysninger har Melhus kommune ikke klart å fylle en fastlegestilling.


Beredskap

For å forberede seg på en mulig bølge av smittede og alvorlig syke personer, har kommunen bygd opp en beredskap. Melhus har eget testteam og egen luftveisklinikk. Dessuten er kommunen i ferd med å bygge opp en egen smitteavdeling på Buen helse- og omsorgssenter for å kunne håndtere koronasyke som ikke er på sykehus, men som ikke klarer seg hjemme.

- Ingen blir lagt inn ved luftveisklinikken. Legen ved luftveisklinikken gjør en vurdering av om det er behov for videre oppfølging av den som er syk, forklarer Wikdahl.

127 er testet så langt i Melhus. 3 er meldt smittet.


 

Wikdahl mener den nye smitteappen kan være til hjelp for kommunen fordi det kan bli mindre arbeidskrevende å spore opp dem som Covid-19-syke personer har vært i nærheten av.

- Jeg tror vi har lært mye av denne pandemien og da særlig når det gjelder smittevern. Det kan komme flere pandemier, sier Wikdahl.


Koronaviruset: Avlyser 17.mai-togene i Melhus

17.mai-tog og samling av hundrevis av barn til åpning av Sagauka kan måtte utgå i år.