Koronaviruset: Oppretter luftveisklinikk i Melhus

Melhus kommune vil lage en luftveisklinikk i Melhus sentrum, og la koronasmittede bli testet der.

Kriseledelsen i Melhus består av kommunikasjonsjef Richard Høiem Ølmheim, sekretær Marte Schrøder, kommunalsjef Morten Bostad, enhetsleder Monica Brækken, kommunalsjef Trude Wikdahl, kommunalsjef Nina Hoseth, ordfører Jorid Jagtøyen, rådmann Katrine Lereggen og IKT-sjef Geir Wormdal.  Foto: Melhus kommune

Nyheter

- Vi skal etablere en luftveisklinikk, og den kommer i et kommunalt lokale i Melhus sentrum, sier ordfører Jorid Jagtøyen (Sp).

Pr. tirsdag klokka 10 har Melhus tre registrerte tilfeller av koronavirussmitte og 93 testede.

I tirsdagens formannskapsmøte opplyste Jagtøyen at luftveisklinikken kommer i Lenavegen i Melhus sentrum. Prøvetaking som i dag utføres i et annet kommunalt bygg i Melhus sentrum, skal også flyttes til denne klinikken, og kommunen vurderer også å ha et team som drar rundt og tar koronavirusprøver.

Mørketall

Færre får bli testet på grunn av myndighetenes innskjerping av hensyn til kapasiteten i testlaboratorier,og rådmann Katrine Lereggen opplyser at det kan være mørketall når det gjelder reelt antall smittede. Blant dem som får bli testet, er helsepersonell med kjenner på mulige luftveissymptomer og folk som kan være koronasyke.

Fredag morgen hadde kriseledelsen møte, og Jagtøyen forteller at det er blitt satt ned ei ressursgruppe som skal jobbe med etablering av en slik klinikk.

Luftveisklinikk er blitt etablert i flere kommuner allerede.


Pårørende etterspør testing av omsorgspersonell og bruk av tom sykehjemsavdeling

Stadig nye ansatte gjør en pårørende utrygg på om det kommer koronavirus inn på Buen helse- og omsorgssenter.

 

I Melhus sentrum

Ifølge Jagtøyen skal klinikken både teste dem som mistenkes å være smittet av koronaviruset og ta seg av dem som trenger hjelp med luftveisplager.

Kommunen har etablert en teststasjon i et kommunalt bygg i nærheten av Melhus sentrum, og kommunalt ansatte har bedt Trønderbladet om ikke å opplyse eksakt hvilket bygg det er for å unngå at personer som ikke er henvist av lege, oppsøker teststasjonen.


Mange blir testet i Melhus i dag

Ingen nye smittetilfeller er meldt inn, men mange blir testet.

 

Bygget står for tida tomt, men det er kommunale bygg i nærheten som er i bruk. Ifølge Jagtøyen vil det ikke bli holdt hemmelig hvor luftveisklinikken er når den blir etablert siden den skal være i Melhus sentrum der mange ferdes. Andre kommuner er åpen på hvor teststasjonen er. Teststasjonen der den er nå, skal legges ned og de som er henvist av lege for testing, skal oppsøke luftveisklinkken.

- Klinikken vil bli bemannet av lege og annet helsepersonell. Det er foreløpig ikke bestemt hvor ofte den skal være åpen. Med en slik klinikk unngår vi at folk med luftveissymptomer sitter på venterommene til legene, forklarer Jagtøyen.


Har desinfisert skoler og barnehager

Renholderne i Melhus kommune jobber på høygir for å sikre at alt skal oppleves som trygt.

 

Kan bli før påske

Ordføreren regner med at klinikken vil være etablert før påske. Ifølge ordføreren ventes det en bølge av smittede framover, men at det er mulig å dempe den om alle følger myndighetenes smittevernråd.


Nytt tilfelle av koronavirus i Melhus

Mange har testet seg de siste dagene, og nå har Melhus fått et nytt virustilfelle.