Rekordmange unge kandidater til kommunevalget

6.684 unge under 30 år stiller som kandidater til høstens kommunevalg, ifølge tall fra SSB. Samtidig ligger andelen kvinnelige kandidater på 43 prosent.

  Foto: NTB scanpix

Nyheter

Aldri før har så mange unge stilt til valg, og størst andel unge finner man på listen til Rødt (14.7 prosent), Miljøpartiet De Grønne (14,5 prosent) og Senterpartiet (14,1 prosent), skriver Fremtida.no.

Arbeiderpartiet har 12,3 prosent av sine kandidater under 30 år, Høyre har også 12,3 prosent og Venstre har 11,7 prosent. Frp (11,0 prosent) går opp med 0,2 prosentpoeng til 11,0 prosent.

– Jeg har inntrykk av at Frp ønsker flere unge på listene. Det er positivt at det er flere unge som stiller til valgl sier FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud.

Sandra Bruflot i Høyre mener det er veldig positivt at flere unge stiller til valg.

– Det er veldig gøy og bra at så mange unge vil stille til valg for Høyre. Det er bra for demokratiet, for Høyre, og for at unge skal få bestemme mer over kommunen de bor i.


Melhus Frp vil la folket bestemme om det skal være bomfinansiering

Mens partiet sentralt stemmer for bompengefinansiering i nye veiprosjekter, har lokalpartiet i programmet at det skal stemmes imot bompenger.

 

4 av 10 er kvinner

Ifølge SSB er andelen kvinnelige kandidater til høstens kommunevalg på 43 prosent. Det er omtrent det samme som ved valget for fire år siden, med en økning på beskjedne 0,3 prosent.

I alt stiller 54.254 personer til valg ved kommunestyrevalgene og av disse er 23.258 kvinner.

SV har størst kvinneandel med 55 prosent kvinnelige kandidater, mens Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet alle ligger litt under 50 prosent, Frp har lavest kvinneandel med kun 28 prosent.

– Jeg er veldig stolt over at SV har så mange kvinner på sine lister rundt omkring i landet. Dette viser at det hjelper å jobbe bevisst for å få opp kvinneandelen på listene slik SV har gjort, sier SV-leder Audun Lysbakken i en kommentar til NTB.


Vern av dyrkajord i Midtre Gauldal

Ny firefelts motorvei på vestsida av Sokna vil være et brutalt inngrep

Kjære politikere, vis at dere mener noe med jordvern.

 

Kommunereformen

For fire år siden stilte 58.093 kandidater til valg for kommunestyrer og bystyrer. At det nå er over 3.800 færre som stiller til valg, skyldes kommunereformen. Høstens valg gjennomføres nemlig som om sammenslåingen allerede har skjedd, selv om den ikke finner sted før ved inngangen til 2020.

5 prosent av listekandidatene til kommunestyrevalget er innvandrere. Det er en økning på 0,8 prosentpoeng sammenlignet med lokalvalget i 2015.


Demokrati er festivaltema for Sagauka

Melhus kommunestyre gjenskaper et ting fra vikingtid! Dette skjer i forbindelse med at Sagauka i Melhus i år har festivaltemaet demokrati.Disse partiene stiller liste i Melhus

11 partier stiller liste ved kommunevalget i Melhus.