Hvor lenge får vi beholde godværet?

Det går mot ei varm og fin helg.

I nedre deler av Melhus ble det gjort en god del våronn i påska og utover denne uka. I Baggøygrenda startet bøndene allerede palmehelga. Foto: Marek Kuusk. 

Nyheter

Det varme været vil fortsette til midten av neste uke, men meteorologene ser en liten forskjell fra været denne uka. Sola blir fraværende. Likevel meldes det om temperaturer opp til 17-18 grader i Gauldalen til og med mandag.

Det vil skye over

Både torsdag og fredag vil det bli sol, men lørdag morgen skal det skye over. Etter helga blir det gradvis kjøligere, og ved inngangen til neste helg meldes det bare tre til fem grader. I Budalen ventes snø natt til lørdag 4. mai. Ellers der det lite nedbør på langtidsvarselet.

Det har lenge vært tørt og varmt i Gauldalen, og skogbrannfaren er oppjustert til betydelig. Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å være svært forsiktige med bruk av åpen ild.


- Bare tull å tenne på løvet

Politiet minner om at det er stor fare for at bål kan komme ut av kontroll.

 

Sandstorm fra Sahara

Varmt vær og sørlige luftstrømmer har ført til at sand fra Sahara har virvlet høgt opp i luftmassene og transportert nordover. Torsdag og fredag vil dette være synlig de fleste steder i Norge, som dis, støvnedfall og ekstra fargerike solnedganger. Meteorolog Marit Berger ved Vervarslinga på Vestlandet sier det ikke er uvanlig med slik sandflukt.

– Det skjer innimellom på grunn av storstilte strømninger i atmosfæren. Det ligger et høytrykk øst for Norge og noen lavtrykk i vest, som gjør at luften trekkes hele veien fra Sahara ved hjelp av en sterk sønnavind, sier meteorologen.

Den sørlige vinden i Gauldalen vil holde seg gjennom helga, men ikke så sterk som onsdag. Vinden ventes å bli fra to til seks meter i sekundet, og noe høgere i fjellet.


Gaula er flomstor

Mens det er knusktørt på bakken, fosser det vann nedover Gaula.