NVE: Dyrere strøm uten utenlandskabler

Vinterens høye strømpriser har gjort ekstra stort innhogg i bankkontoer og lommebøker, men uten utenlandskablene ville strømmen vært enda dyrere, ifølge NVE.

Meningene er mange om strømkabler til og strømhandel med utlandet, men uten denne muligheten, kunne strømmen vært betydelig dyrere, ifølge NVEs beregninger.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

Nyheter

De siste par månedene har gjennomsnittsprisen på strøm vært over 50 øre per kilowattime på den nordiske kraftbørsen, skriver Aftenposten.

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) har prøvd å beregne hvordan strømprisene hadde vært dersom vi ikke hadde hatt strømkabler som gjør at vi kan eksportere og importere fra Europa. Svaret er at den ville variert mer og kunne vært 2–3 ganger høyere om vinteren.

– Handelen med utlandet er en sikkerhetsventil som demper prisutslagene. Dette gjør strømmen billigere enn den ellers ville vært, særlig i perioder med lite nedbør etterfulgt av kald vinter i Norge, sier overingeniør Raghav Gogia i NVE til avisen.


Laveste strømpris hittil i år

Mildvær og strømimport fra utlandet har gitt prisfall.

 

Mindre produksjon

Uten den sikkerhetsventilen, ville produsentene spart på vannet for å være forberedt på et år med dårlig nedbør og mulig knapphet på strøm, forklarer han.

– Denne sparingen betyr mindre produksjon, som generelt sett vil heve prisene.

I tillegg mener NVE at et kraftsystem uten handelsmuligheter ville ført utbygging av reservekapasitet for å stå bedre rustet i tørre år. Det ville dempet prisutslagene, men krevd milliarder i utbyggingskostnader.


Stadig flere stusser over strømregninger og flybilletter

Forbrukerrådet advarer mot strømselgere med «fiffige» avtaler.Familie i Soknedal produserer egen strøm

I 2018 produserte familiens solcellepanel over 20 prosent av strømmen de brukte. – Drømmen er å koble seg av strømnettet og produsere alt selv, sier Kåre Johnny Hage.