Nei, bilforsikringen dekker ikke dette i kulda

Kulda skaper problemer for bileiere som kommer ut på morgenen og finner bilen innhyllet i snø og frost.

Har viskerne frosset fast må man for all del unngå å rive dem løs.

Nyheter

En gjenganger er at vindusviskermotoren ryker idet bilen starter med viskere som har frosset fast i bilruta.

– Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast i frontruta. Når man så starter bilen uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren. Vi opplever at dette skjer ofte nå, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i en pressemelding fra Tryg Forsikring.


Tre ting du må sjekke for å unngå biltrøbbel i kulda

Vil du unngå problemer med bilen på kalde dager, er det tre ting som er lurt å sjekke: batteriet, spylervæske og frostvæske.

 

Kan koste 10.000 kroner

Som regel klarer ikke en vindusviskermotor å rive løs viskerne dersom de sitter bom fast i en islagt frontrute. Er du ikke årvåken og slår av vindusviskermotoren med en gang, vil den fort gå varm og bli ødelagt.

– Mange tror denne type skade dekkes av bilforsikringen, men det er ikke tilfelle. Det er ingen billig affære å skifte en vindusviskermotor, det kan fort koste opp mot 10.000 kroner. Det er sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått, sier han.

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er direkte uansvarlig, og i tillegg farlig. Man mister fort sikt når støv og snø setter seg fast i frontruta. I tillegg risikerer man å bli bøtelagt av politiet.

– Det beste er selvsagt å slå av vindusviskerne før man starter bilen på morgenen. Det nestbeste er å løsne viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda lar mange seg friste til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen. Problemet er at vindusviskerne sitter veldig godt fast i en stivfrosset frontrute. Et triks er å sette opp vindusviskerne når man parkerer for kvelden. Man unngår fastfrysing, det blir lettere å skrape frontruta på morgenen og viskerne varer gjerne lenger, sier Brandeggen.

Mange nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk. Likevel bør man sjekke at de ikke står i en posisjon slik at de starter med bilen.

– Har viskerne frosset fast må man for all del unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og løsne viskerne forsiktig fra frontruta, sier Brandeggen.


- Kanskje på tide å gjøre noe med alkoholsalget?

148 bilister måtte blåse for UP på Melhus. - Det drikkes også midt i uka, sier politiet. Sjekk lesernes kommentarer på Facebook!