Neste gang månen er slik er om 32 år

Fikk du med deg supermåneformørkelsen?

Formørkelse av supermånen sett fra Haugesund mandag morgen.  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

STOR: Stor måne over Buvikåsen. Foto: Bjørn Øien  

Nyheter

Verden over var fotografer ute for å ta bilder av det sjeldne fenomenet, som bare har skjedd åtte ganger siden 1900.

Måneformørkelsen kom til syne i all sin prakt over Vestlandet mandag morgen, men på Østlandet gjorde skyer den umulig å se.

Sjelden mulighet

Når jorda legger seg mellom jorda og sola og de tre ligger helt på linje, oppstår fenomenet måneformørkelse. Denne ganger er det i tillegg supermåne, det vil si at månen fremstår som litt større og lysere, fordi den er på sitt nærmeste jorda i sin bane gjennom verdensrommet. Kombinasjonen av disse to utgjør en såkalt supermåneformørkelse. Det er 32 år til dette skjer neste gang.

Varte i tre timer

Hele formørkelsen tok over tre timer og varte fra rundt klokka 4.30 mandag morgen i Norge. Månen lå helt i jordas skygge i om lag én time.

Formørkelsen kunne ses fra hele kloden, der det ikke var overskyet, vel å merke.

Spektakulær

Grytidlig mandag morgen spises månen sakte, men sikkert opp av jordas skygge. Den totale måneformørkelsen kan ses fra hele Norge hvis været samarbeider.

Den spektakulære hendelsen på himmelen er ventet å begynne rundt klokken 04.30 mandag morgen og skal være enkel å observere i hele landet, forutsatt godt vær, skriver nettstedetHimmelkalenderen.

En total måneformørkelse skjer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen kommer inn i jordas helskygge.

Still vekkeklokka

Under mandagens måneformørkelse vil månen bli helt dekket av jordas skygge klokken 05.41. Full formørkelse vil vare i en time og tre minutter og er spesiell siden den inntreffer mens månen er såkalt supermåne.

I tillegg til måneformørkelsen vil to lyssterke morgenplaneter hilse på mandag, skriver Himmelkalenderen.

Venus og Jupiter vil stå opp mens måneformørkelsen er inne i sin siste fase. Venus, som er den klareste, vil dukke opp først. Begge vil passere meget lavt på himmelen og ikke være synlige fra Nord-Norge.

Lenge til neste gang

Astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen anbefaler folk å stå opp grytidlig mandag morgen for å få med seg den totale måneformørkelsen, ettersom det kan bli lenge til neste gang. Ifølge Ovaldsen kan det nemlig gå nesten ti år før man igjen får observere hele forløpet til en total måneformørkelse.

– Jeg anbefaler virkelig å benytte denne sjansen, hvis været er godt der du befinner deg. Du trenger ikke nødvendigvis være oppe halve natta, men står du opp i 6-tiden, kan du oppleve både full dekning og den delvise fasen til slutt, sier Ovaldsen på nettstedet.

2018 bød på to totale måneformørkelser. Den første skjedde 31. januar og var mest synlig og spektakulær i Nord-Norge. Den andre fant sted 27. juli og var mest interessant i den sørligste landsdelen.