Fullsatt samfunnshus da skihelten kom til hjembygda

Bygdefolket ga stående applaus til skihelten Oddvar Brå, og hovedpersonen skrev autografer så blekket sprutet.

Kommende skitalenter syntes det var stas å få møte Oddvar Brå. Rundt Brå står Stian Lillebudal, Sander Lillebudal, Fredrik Eid, Bjørn Vestermo-Reitan, Even Opland, Dina Randen, Karen Kjøsen og Daniel Finanger. 

Nyheter

Godt over 200 møtte opp da Jårakjølens Venner tirsdag kveld inviterte til møte med bokaktuelle Oddvar Brå og forfatteren Thor Gotaas.

Ble overrasket

- Jeg føler at jeg er på noen skyer, og jeg var ikke helt forberedt på mottakelsen av boka. Mottakelsen ble mye større enn jeg trodde, sier Oddvar Brå til Trønderbladet mens han skriver autografer i den nylig utkomne biografien "Oddvar Brå - et skiløperliv" fra Gyldendal.

Mens Oddvar Brå som er kjent for å være beskjeden og ordknapp, ikke trodde at det ville bli så mye oppstuss siden det var nesten 40 år siden han la opp, hadde forfatteren Thor Gotaas mer tro på salgssuksess. Stappfullt var det hos Gyldendal da boka ble lansert i forrige uke, og stappfullt var det også i Hølonda samfunnshus tirsdag kveld. Brå kommer også til Melhus bibliotek i dag onsdag.


Mange vil treffe Oddvar Brå

Den nye boka om skihelten fra Hølonda vekker stor oppsikt.

 

- Jeg har følt at det har vært ei ærlig bok. Overskrifter i aviser kan sette ting på spissen. For meg har det vært viktig å få ting i perspektiv, sier Brå som har vært opptatt av at boka skal speile samfunnsutviklinga i den perioden han var aktiv skiløper.

I boka fortelles det åpent om at Brå aldri fikk treffe farmora si selv om hun var i nabobygda, fordi faren Birger ikke ville det. I stedet måtte farmora Borghild nøye seg med å se det berømte barnebarnet på avstand. Det temaet tok konferansier Kjetil Kroksæter opp da han samlet mor Oline, Oddvar Brå og andre skihelter til en paneldebatt på scenen. Utestenginga av farmora var et tungt tema for både Oddvar Brå og mora Oline, og Oline la ikke skjul på at ektemannen Birger var litt bitter for at han ble bortsatt som toåring.

Liker ikke ordet pensjonist

Brå forteller til Trønderbladet at han blir pensjonist neste år, men at ikke liker ordet pensjonist.

- Jeg er for urolig til ikke å jobbe, sier Brå.

Derimot ser han fram til å få mer tid til å gå på ski på dagtid, og håper å få mange turer på Jårakjølen som var treningsområdet i viktige år av skikarrieren. Familien Brå har stilt familiehytta på Jårakjølen til disposisjon for IL Leik slik at idrettslaget har ei skihytte.

- Jårakjølen er noe av det mest snøsikre i Trøndelag. Jeg går helt sikkert der i vinter, sier Brå.

Ingen av barna hans har satset på en toppidrettskarriere, og Brå sier at de i stedet har satset på å ta utdanning.

- Tror du det blir flere biografier om deg?

- Dette må bli den siste boka. Men plutselig kan det bli noe på 90-årsdagen, sier Brå med et smil.

Oddvar Brå og forfatter Thor Gotaas hadde det travelt med å skrive autografer før presentasjonen og i pausen. T.v. Reidar Almås fra Jårakjølens Venner som er strålende fornøyd med oppmøtet under bokkvelden. 

 

Brå har hatt en idrettskarriere gjennom 50 år og betegnes som tidstypisk for perioden slutten av 1960-tallet til utpå 1980-tallet. Foreldrene Birger og Oline fulgte ham tett opp, og det var åpent hus på Megarden for andre ungdommer som trente på ski. Andre aktive skiløpere fra den tida minnes Brå som en utholdende og seig løper enten det var på ski eller på barmark. Brå sa at det er kjempeviktig med ildsjeler som stiller opp for idrettsmiljøet. I starten av skikvelden ble det vist en film med sang om Jårakjølen, og deretter en film som NRK har laget om Oddvar Brås skikarriere.

Idrettslaget Leik har fostret mange skiløpere på høyt nivå, og noen av dem var samlet på scenen. F.v. Anne Kari Lillebudal, Kåre Åmot, Oddvar Brå, Oline Brå, konferansier Kjetil Kroksæter, Konrad Unsgård, Otto Helge Reitan, Joar Arvid Krognes og Iver Jønland. 

 

Blant publikum satt en gjeng ungdommer som trener på ski, og de forteller at det var interessant å høre Oddvar Brå fortelle om hvordan det var å være skiløper før i tida. En av dem kommenterer at dagens ungdom kommer til ferdig oppkjørte spor mens det sikkert ikke var slik da Brå var ung. Faren til Oddvar Brå fikk tak i snøscooter for å kjøre opp spor til sønnen.

Inntekta fra bokkvelden går til løypemaskinfondet til Jårakjølens Venner, og Reidar Almås fortalte at 10 mann måtte til for å erstatte Birger Brå da han måtte gi seg som løypekjører.


Lun hyttestemning og nystekte vafler på Bråhytta

Bråhytta på Jårakjølen er et populært turmål.New York Times besøkte Oddvar Brå på Hølonda

«The Ski Pole That Norway Will Never Forget»

En av verdens største aviser vil finne ut hvorfor vi nordmenn er så besatt av det historiske stavbrekket.Skikongen og femmilsforfatteren på Gåsbakken

Mens forfatteren fortalte om skihistorien i et tempo som gjorde publikum andpustne, kunne skikongen Oddvar Brå slappe av.

 

Premiesamlinga

Reidar Almås avfyrte for øvrig en salve til slutt da han etterlyste Melhus kommunes innsats for å ta vare på premiesamlinga til Oddvar Brå.


Hedrer Oddvar Brå der staven brakk

Avduker plakett akkurat der han brakk staven i 1982.

 

Premiesamlinga er hos mora Oline som bor på Megarden, men familien ønsker at kommunen skal ta vare på den.


Vil ta vare på Brås premiesamling

Familien til Oddvar Brå vil låne den ut til Melhus

 

Almås viste til at andre kommuner har hedret sine topputøvere ved å ta vare premiesamlinger, mens Melhus kommune bare har latt det bli med tanken. Trønderbladet har ikke fått noen kommentar fra ordfører Gunnar Krogstad (Ap) på dette. Flere representanter i kommunestyret spurte om å få permisjon fra kommunestyremøtet for å kunne dra på bokkvelden med Brå, men fikk høre fra ordføreren at bokkvelden med Brå ikke var viktig nok.


Skal Marit Bjørgen hedre med veinavn eller statue?

Hvordan skal Marit Bjørgen hedres i hjemkommunen?Skihelter kan få vei oppkalt etter seg

Begge to har gjort det svært skarpt i internasjonal sammenheng.