Mange vil treffe Oddvar Brå

Den nye boka om skihelten fra Hølonda vekker stor oppsikt.

HJEMLIGE TRAKTER: Oddvar Brå går også på ski på Jårakjølen, og har stilt familiens hytte til rådighet for IL Leik. Idrettslaget har åpen skihytte om vinteren. 

Nyheter

Førstkommende tirsdag kveld kommer VM-vinneren Oddvar Brå til Hølonda samfunnshus når forfatteren Thor Gotaas presenterer biografien «Oddvar Brå – Et skiløperliv», og arrangøren Jårakjølens Venner venter storbesøk. En rekke andre kjente skiløpere fra Hølonda kommer også.

Del av folkesjela

Boka ble for øvrig lansert hos Gyldendal på onsdag, og ifølge langrenn.com til stående applaus. Til stede var også de kjente skiløperne Juha Mieto og Thomas Wassberg. Det kom så mange at folk måtte stå ute i gangen.

– De fleste nordmenn over 45 år har minner om mannen, enten de er interessert i langrenn eller ei. For han gikk på ski inn i folkesjela som verdens beste langrennsløper i flere sesonger i 1970- og 1980-åra, skriver forfatter Gotaas i forordet til boka.


Skikongen og femmilsforfatteren på Gåsbakken

Mens forfatteren fortalte om skihistorien i et tempo som gjorde publikum andpustne, kunne skikongen Oddvar Brå slappe av.

 

I boka går forfatteren rett på sak når det gjelder familien til Oddvar Brå. Gotaas forteller om bestemora Borghild som aldri fikk møte barnebarnet Oddvar fordi familien til sønnen Birger sa nei, men måtte nøye seg med å se ham på fjernsynet og lese om ham i avisa. Bestemora ble født på en jordløs husmannsplass på Byneset, og plassen lå under Lille-Brå. Hun ble bortsatt som barn, og det samme ble hennes sønn Birger.


Oddvar Brå kommer til hjembygda for å presentere boka

VM-vinneren Oddvar Brå kommer til Hølonda tirsdag kveld sammen med forfatteren av boka om skihelten.

 

Født for tidlig

Det kommer også fram at Oddvar Brå ble født to måneder for tidlig etter at mora Oline gled og falt på isen da hun skulle gå til fjøset på Megarden. Ifølge jordmora var Oddvar gjort for tidlig – mora var 17 år. En sykepleier ble hastehentet til gården, og hun matet den lille babyen med teskje. Etter hvert kviknet Oddvar til.

At det var født en gutt på Megarden i 1951, var stor stas fordi det ikke var født en odelsgutt på gården siden 1872. Oddvar vokste opp som enebarn på gården. Han fikk ski som toåring.

Forfatteren mener at Oddvar arvet sprinttalentet fra morssida. Faren var utholdende og viljesterk. I boka skildres utviklinga av skikarrieren til Oddvar. Det kommer også fram at Brå slet med sykdom, og at han får konstatert astma.

Onsdag kommer Oddvar Brå til Melhus bibliotek.


Før og etter Bjørn Wirkola

Melhus har mange helter innen skisport til værs og bortover, og den mest kjente er kanskje Bjørn Wirkola.