Her skal 400 soldater fra Canada bo

Hølondinger la søndagsturen til militærleiren som tar form på Gåsbakken.

Inne i leiren foregår forberedelser til øvelsen. T.v. warrant officer Martin Tremblay. 

Nyheter

Søndag var det strålende høstvær, og hølondinger tok turen til militærleiren på Leikmoen på Gåsbakken.

Flere av forbipasserende hølondinger kommenterte at antall telt har økt kraftig de siste dagene. Enda flere skal det bli ifølge warrant officer (spesialistbefal) Martin Tremblay fra Canada.

Melhus får flere hundre kanadiske soldater på besøk i høst, mens det er andre nasjonaliteter andre steder. Hovedleiren i Melhus er på Fremo. I alt 45.000 soldater deltar i den store øvelsen Trident Juncture, og mange nasjoner skal trene sammen.


45.000 soldater deltar i den store NATO-øvelsen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har bekreftet hvor mange soldater som skal være med på Trident Juncture.

 

Åpen for besøk

De kanadiske soldatene har fransk som morsmål, men snakker også engelsk. Ingen av dem reagerer på at hølondinger kommer for å ta leiren i nærmere øyesyn, og Tremblay forteller at de ikke har noe å skjule. De kanadiske soldatene er på Gåsbakken i forbindelse med den store NATO-øvelsen Trident Juncture.

- Det kommer til å være 400 soldater her, forteller Tremblay.


Kanadiske soldater har inntatt Melhus

Soldater er på plass på Fremo og Gåsbakken, og for noen betyr det penger i kassa.

 

Øvelsesuka er i slutten av oktober, og da kan det bli omfattende militær aktivitet i Trøndelag både på bakken, i lufta og til sjøs. Forsvaret informerer om at det kan bli en del militær transport, og at det kan bli en del støyende militær aktivitet mens Trident Juncture pågår. Mandag vil det ifølge Vegtrafikksentralen, bli militærkolonner fra Orkanger til Fremo.

Mens de kanadiske soldatene er på Gåsbakken, skal de trenes i kjøring av beltevogn ifølge Tremblay.

De kommende dagene vil det ankomme stadig flere soldater til Gåsbakken. Lossing av utstyr startet forrige søndag på Orkanger havn.

Innimellom blir det tid til en pause i sola og surfing på mobilen. 

 

Ifølge Tremblay er de fleste fra Quebec og er vant til samme type høstvær som det er på Hølonda for tida. Verken frostnatt eller regn er uvant for dem.


Militærbuss kjørte utfor veien på Gåsbakken

- Alle er trygge, forteller presseoffiseren.

 

Bor i telt

Alle skal bo i telt, opplyser Tremblay. Teltene er satt opp på den tidligere fotballbanen til IL Leik og på ei eng. I tillegg er det også kommet opp containere og toaletter.

Maten er innkjøpt i Norge, og lages i kjøkkenet i leiren. 

 

Maten er innkjøpt lokalt, og soldater viser fram kjøkkenområdet der det er spisesal inne i et telt.


Kanadiske soldater kommer til Støren

Militærøvelsen Trident Juncture blir merkbar også i Midtre Gauldal, og kommunen får både utenlandske soldater og militærtrafikk.


Leiren på Gåsbakken har allerede fått mange telt. 

 

Lokal kiosk

Hølondinger håper imidlertid at soldatene går lei av kosten i leiren, og tar turen bort til kiosken som er åpnet ved inngangen til leiren.

- Det er litt rolig ennå, og vi håper at salget tar seg opp etter hvert. En del lokale personer har kommet forbi, og de er også velkomne til å handle i kiosken, sier Janne Kjøsen.

Flere organisasjoner driver kiosken på dugnad. Solveig Sjømo kjøpte vaffel på søndag, og t.h står Astrid Aas Grøthe. Inne i kiosken var Janne Kjøsen, Tove Lillebudal og Marita Unsgård. 

 

Kiosken er åpen hele uka, og søndag var det langåpent. Den drives på dugnad av skiavdelinga, orienteringsavdelinga, håndballavdelinga i IL Leik, 4H, Hølonda jeger- og fiskerforening og Hølonda skytterlag.


Nå kommer disse rullende

Militærøvelsen Trident Juncture blir stadig mer synlig.